Parvoviroza la câine

Parvoviroza – Cauze. Simptome. Tratament

Parvoviroza este o boală gravă ce afectează în special câinii. Este o boală contagioasă, cu o rată de mortalitate crescută, dacă nu este tratată la timp. Câinii predispuși la această afecțiune sunt puii nevaccinați (cu vârsta cuprinsă între 2 luni și 2 ani), dar poate fi depistată și la adulții nevaccinați. În majoritatea cazurilor, parvoviroza este o boală fatală.

Ce este parvoviroza?

Parvoviroza este o afecțiune virală contagioasă, ce afectează în general câinii nevaccinați. Această boală este cauzată de parvovirusul canin. Virusul se poate transmite prin contactul direct cu alt câine. În cazul în care o cățe este contaminată în timp ce este gestantă, atunci și fetușii vor fi afectați în timpul dezvoltării acestora. Virusul se poate transmite și dacă o persoană atinge un animal infectat, iar apoi ia contact cu un câine sănătos. De asemenea, virusul se poate transmite și prin strănut, prin obiectele linse de câinele infectat sau prin fecale contaminate.

Virusul afectează tractul gastrointestinal al câinilor, cele mai afectate zone fiind stomacul și intestinul subțire. Parvovirusul distruge celulele, afectează absorbția substanțelor nutritive și perturbă bariera intestinală.

Parvoviroza nu se transmite la om, și nici la alte animale.

Virusul pătrunde în organism pe cale bucală. Mai întâi se instalează în ganglionii faringieni, după care invadează celulele țintă din tot organismul. La nivelul intestinului ajunge pe cale circulatorie.

Prin parvoviroză se slăbește sistemul imunitar al câinelui, provocând scăderea nivelului de celule albe din sânge. Organismul nu mai poate lupta cu boala sau cu alte infecții bacteriene secundare care pot apărea ca rezultat al deteriorării intestinelor.

Virusul este rezistent la căldură și frig, umiditate, aer uscat și poate supraviețui în orice tip de mediu pentru un timp îndelungat.

Parvoviroza – cauze

Parvoviroza se transmite cu ușurință, întrucât un câine infectat cu acest virus va elimina o mare parte din acesta prin fecale. Pentru a fi cât mai preciși, 1 g de fecale poate conține pâă la 1 milion de doze infecțioase. Astfel, că boala se transmite foarte repede și poate infecta orice rasă de câini. Puii de câini sunt cei mai predispuși la parvoviroza, întrucât organismul lor nu este suficient de pregătit pentru a lupta cu această afecțiune.

Cauza parvovirozei este parvovirusul de tip 2. Acesta atacă tractul gastro-intestinal și sistemul cardiovascular, acționând în vederea divizării celulare. Odată ingerat virusul de către un câine, acesta ajunge în intestin, unde începe să provoace probleme. Simptomele nu sunt vizibile din primele zile, însă din a 3 a virusul începe să atace organismul animalului. Atunci când un animal infectat elimină o cantitate mare de viruși prin fecale într-un spațiu plin de câini, cum ar fi adăposturile care adăpostesc un număr mare de animale, atunci acel loc devine un focar de infecție. Animalele trebuie mutate imediat și locul trebuie curățat cu atenție. Parvovirsul este un virus foarte rezistent ți nu poate fi îndepărtat cu ușurință, doar utilizând produse de curățat câinii, alcool sau detergenți. Virusul se poate atașa cu ușurință de lăbuțele sau de părul animalelor și poate fi transportat chiar și pe pantofii oamenilor.

Tipuri de parvoviroză

Parvoviroza afectează în special câinii, cu vârsta cuprinsă între 6 săptămâni și 6 luni, însă poate apărea în unele situații și la câinii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 luni.

Există două tipuri de parvoviroză:

La nivel cardiac – este o formă mai puțin întâlnită. Virusul afectează mușchiul inimii, care la animalele tinere nu este suficient de puternic pentru a lupta împotriva lui. Parvoviroza cu sindrom cardiac este în cele mai multe cazuri mortală.

La nivelul sistemului digestiv – este cea mai întâlnită formă de parvoviroză, și se transmite prin contact oral cu virusul. Parvovirusul se răaspândește în sânge, distruge celulele albe, ajungând în cele din urmă în intestinul subțire, unde afectează țesutul și mucoasa intestinală. Sunt provocate leziuni care duc la trecerea în sânge a bacteriilor din intestin, producând septicemie. De asemenea, se produce o deshidratare gravă, deoarece procesele normale de absorbție intestinală nu se mai produc.

Parvoviroza – simptome

Parvoviroza are o perioadă de incubație de 5-14 zile, astfel că după această perioadă încep să apară și simptomele specific bolii.

Cele mai des întâlnite simptome ale parvovirozei sunt:

– Vomă

– Diaree

– Scaune cu sânge

– Febră

– Letargie

În cazul în care observați primele semne de manifestare ale bolii, atunci trebuie să vă prezentați la medicul veterinar cât mai repede.

Parvoviroza – diagnosticare

Parvoviroza se diagnostichează prin examen fizic, teste de diagnostic rapid, teste biochimice și ecografie abdominală. În caz de parvoviroza, analizele vor indica un nivel scăzut al celulelor albe și dezechilibre la nivelul enzimelor ficatului și un număr scăzut de leucocite. Testul rapid folosit poartă denumirea de ELISA.

Parvoviroza – tratament

Parvoviroza trebuie tratată din stadiile incipiente, pentru a nu afecta grav organismal câinelui. Nu există un tratament standard, ci metode care se concentrează pe vindecarea simptomelor și prevenirea infecțiilor bacteriene. Este recomandată spitalizarea câinelui, pentru a fi într-un mediu supravegheat.

Pentru prevenirea parvovirozei este esențial ca stăpânii de câini să-I țină pe aceștia izolați, atunci când sunt pui, până când schema de vaccinare este completă.

Biotur Shop este aici pentru toți iubitorii de animale cu cele mai bune produse pentru câini și pisici, de la hrană premium de calitate, până la accesorii special concepute pentru micile necuvântătoare.

Trimiteți-ne e-mail