Dirofilarioza la câini

Dirofilarioza la câini – Cauze. Simptome. Tratament

Dirofilarioza sau boala viermilor cardiaci reprezintă una dintre cele mai grave și, câteodată, fatale boli ce afectează în special câinii. Dacă este lăsată netratată, viața animalului de companie poate fi în pericol. În articolul de astăzi vom discuta despre cauzele dirofilarozei, cum evoluează boala, care sunt simptomele, tratamentele și cum putem preveni această boală.

Ce este dirofilarioza?

Dirofilarioza este o boală parazitară, care a fost pentru prima dată semnalată în anul 1847. Această afecțiune a devenit una frecventă în multe regiuni ale lumii, fiind trasmisă prin țânțari. De cele mai multe ori, câinii sunt afectați de dirofilarioză.

Dirofilarioza – cauze

Dirofilarioza este transmisă prin înțepătura țânțarilor. Aceștia infectează corpul animalului de companie cu parazitul Dirofilaria immitis. Acești paraziți mai sunt cunoscuți și sub denumirea de viermi cardiaci. În momentul în care câinele sau pisica este înțepată de un țânțar, larvele parazitului sunt depozitate sub piele, lângă locul înțepăturii. Larvele se deplasează din rană în circulația sanguină și ajung la inimă și la arterele pulmonare. Această larvă poate fi observată doar la microscop, întrcât are o dimensiune de 30 centimetri în forma adultă în decurs de 7 luni. Femelele adulte produc microfilarii care încep să circule prin vase de sânge, iar aceștia pot fi înghițiți de alți țânțari și transmise mai departe și altor câini sau pisici.

Acești viermi parazitari pot trăi între 5-7 ani în câini și 2-3 ani în pisici. Fiecare sezon cu țâmțari poate duce la o creștere a numărului de viermi în animalele protejate. Microfilariile au nevoie de țânțari pentru a se dezvolta în adulți, altfel rămân în acest stadiu de pui, durata de viață fiind de 2 ani. Astfel, viermele are nevoie de țânțar pentru a se reproduce. Un câine poate avea până la 300 de viermi prezenți în organism. Femelele produc milioane de microfilarii care trăiesc în vasele mici ale fluxului sanguin.

Acești paraziți poartă numele de viermi de inimă, deoarece în cazul infecțiilor masive acești viermi ajung să populeze și inimile animalelor infectate.

Dirofilaria immitis este un nematod subțire, albicios, fiind asemănat cu o coardă de vioară. Femelele au o lungime de 15-30 cm și o lățime de 1-1,5 mm lățime. Masculii au o lungime de 10-20 cm și 0,6-0,99 mm lățime, cu extremitatea caudală spiralată și prevăzută cu cinci perechi de papile puternice, ovoide. Embrionii depuși de femele se numesc microfilarii. Aceștia circulă în sânge, până la aproape 2 ani, în așteptarea gazdei intermediare.

Tipuri de dirofilarioză

Există două tipuri de dirofilarioză:

Dirofilarioza cutanată – acest tip este cauzată de Dirofilaria repens și afectează pielea, fiind contagioasă pentru oameni.

Dirofilarioza cardiopulmonară: este cauzată de parazitul Dirofilaria immitis. Nu reprezintă un pericol pentru oameni, dar poate fi letal pentru câini, pisici și alte animale de companie.

Dirofilarioza – simptome

În majoritatea cazurilor, câinii sunt mai predispuși să fie infectați cu viermele paraziatar care cauzează dirofilarioza.

În stadiile incipiente ale bolii, animalele de companie manifestă puține simptome sau deloc. Atunci când boala este într-un stadiu avansat, principalele semne sunt:

– Oboseală după cel mai mic effort

– Sincopa – pierderea cunoștinței

– Tahipneea (frecvența respiratorie crescută, în momentele de repaus sau somn

– Fibroza și distensia vaselor de sânge

– Tromboza pulmonară (cheaguri în plămâni) din cauza blocării fluxului sanguin

Insuficiență cardiacă

– Insuficiență hepatică sau renală

Boala se împarte în patru categorii, fiecare având simptome specifice:

Clasa 1 – câinii sunt asimptomatici, ceea ce înseamnă că nu prezintă semne vizibile de boală, sau prezintă simptome slabe, precum tuse manifestată rar

Clasa 2 – câinii prezintă tuse uscată și intoleranță la efort fizic

Clasa 3 – condiția fizică a câinilor se deteriorează – slăbesc, blana se deteriorează, pierd din masa musculară. Apar dificultăți de respirație, asociată cu acumularea de lichid în cavitatea abdominală

Clasa 4 – câinii aflați în acest stadiu al bolii nu mai au șanse de supraviețuire, câinele fiind infectat cu un număr foarte mare de viermi ai inimii. Paraziții blochează fluxul de sânge către inimă.

Dirofilarioza – diagnostic

Dirofilarioza se poate diagnostica prin mai multe teste, astfel:

Pentru diagnosticarea microfilariilor:

– Un frotiu de sânge

– Testul Knott

Pentru detectarea viermilor adulți:

– Test Snap 4Dx

– PCR, test Elisa

– Ecografie cardiacă

– Radiografiile de torace

Dirofilarioza – tratament

Dirofilarioza poate fi tratată, fiind administrate tratamente personalizate, în funcție de stadiul bolii. În prima etapă se administrează un tratament de stabilizare, iar ulterior medicul veterinar intervine cu un tratament medicamentos care să omoare parazitul. De asemenea, animalul de companie va fi internat când se aplică tratamentul. Atunci când este cazul, se administrează și antiinflamatoare și antivomitive.

Câinii care suferă de dirofilarioză nu au șanse mari de supraviețuire.

Pentru prevenirea dirofilariozei se pot administra o medicație lunară, prescrisă de medicul veterinar. Înainte de a se începe administrarea acesteia, câinele trebuie testat pentru a se vedea dacă este infestat cu viermii inimii. Toate rasele de câini sunt predispuse la dirofilarioză.

Dirofilarioza nu se transmite la om și nici de la câine infectat la câine sănătos. Boala se poate transmise doar prin înțepătura țânțarului purtător. În timpul tratamentului și după, este necesară limitarea activității fizice a câinelui, deoarece viermii încep să moară, se sparg și pot cauza blcoaje în vasele de sânge ale plămânilor, ce poate duce la moartea animalului.

Biotur Shop vine în ajutorul iubitorilor de animale cu cele mai bune produse, de la accesorii pentru câini și pisici, până la suplimente alimentare pentru animale domestice.

Trimiteți-ne e-mail