Incontinența urinară la câini – tratează afecțiunea cu Incurin de la Biotur
Incontinența urinară la câini este o afecțiune des întâlnită la câinii vârstnici. Odată cu înaintarea în vârstă, veți observa anumite schimbări comportamentale, de personalitate și în ceea ce privește aspectul animalului de companie. De aceea, este important să luați câteva măsuri de prevenție, pentru a nu exista riscul de dezvoltare a anumitor boli. Deparazitarea externă și internă, precum și schema de vaccin completă este esențială pentru o viață sănătoasă a animalului de companie.
În articolul de astăzi, vom discuta despre ce înseamnă incontinența urinară la câini, cauzele, simptomele și tratamentul adecvat pentru această afecțiune. Biotur stă la dispoziția cabinetelor, farmaciilor veterinare și altor magazine de profil cu cele mai bune produse pentru animalele de companie și cele de fermă.
Ce este incontinența urinară la câini?
Incontinența urinară la câini este atunci când animalul de companie nu își mai poate controla vezica și apar urinările involuntare. Această problemă se dezvoltă cel mai des la câinii mai în vârstă, în special la femele. Câinele urinează des, necontrolat, în locuri în care nu obișnuia să facă acest lucru. Câteodată, poate să lase doar niște scurgeri sau dâre. Nu trebuie să certați câinele, pentru că este o problemă medicală, și nu una legată de comportament. Dacă observați aceste scurgeri urinare neobișnuite este momentul să faceți o vizită medicului veterinar, pentru a pune un dianostic corect. Medicul veterinar va examina dacă există o infecție urinară sau alte afecțiuni care ar putea duce la aceste scurgeri urinare.
Incontinența urinară la câini – cauze
Incontinența urinară la câini poate să apară din diferite cauze. Unul dintre motive poate să fie reprezentat de slăbirea mușchilor care previn scurgerea urinei. De asemenea, câinele poate să fi dezvoltat o afecțiune care provoacă probleme și la nivelul vezicii urinare sau a tractului urinar. Anomaliile genitale pot să fie ascunse sau să nu prezinte semne până când animalul de companie nu depășește o anumită vârstă.
Femelele în vârstă, adesea rasele medii și mari sunt mai predispuse la această incontinență urinară. Poate fi din cauza vârstei înaintate sau ca urmare a unei alte boli, ce implicit afectează și vezica urinară. În cazul femelelor, uretra și vaginul se deschid într-o zonă comună numită vestibul. Aceasta la rândul ei se deschide spre exterior, zona purtând numele de vulvă. Odată cu înaintarea în vârstă, mușchii și sfincterul vezicii urinare își pierd din tonusul muscular și urina se poate scurge în zona vestibulului comun. În momentul în care câinele efectuează diverse mișcări (se ridică sau se întinde), se poate elimina o cantitate mică de urină. Din cauza acestor scurgeri necontrolate, pot exista infecții ale tractului urinar.
Incontinența urinară poate apărea și din cauze hormonale (lipsa hormonului estrogen). La masculi, lipsa testosteronului poate duce la incontinența urinară.
Boli care pot produce incontinența urinară la câini sunt diabetul, infecțiile vezicii urinare, tumorile sau pietrele la rinichi.
Incontinența urinară la câini – simptome
Simptomele pentru incontinența urinară la câini sunt pierderi urinare necontrolate. Câinele poate să urineze fără să-și dea seama, să lase dâre pe podea sau să urineze cu dificultate. Dacă observați aceste simptome este recomandat să faceți o vizită la medicul veterinar pentru a afla cu exactitate cauza pentru aceste scurgeri urinare.
În mod obișnuit, un câine sănătos trebuie să urineze la fiecare patru până la șase ore. Unii câini pot să urineze mai rar, cam la 8 sau 12 ore. Acest lucru se întâmplă mai ales la câinii care locuiesc în apartament și trebuie să-și aștepte stăpânii pentru a fi scoși la plimbare. Această variație poate să fie determinată de diete, exerciții fizice, cantitatea de apă băută sau de accesibilitatea la baie. Puii vor urina mai des, cam o dată la două ore.
Incontinența urinară la câini – diagnostic
Pentru a determina cauza incontinenței urinare la câini, este necesară o vizită la medicul veterinar. Este recomandat să te prezinți la cabinetul veterinar cu o mostră de urină pentru ca veterinarul să o poată analiza.
Incontinența urinară la câini – tratament
Incontinența urinară la câini este tratată în funcție de indicațiile medicului veterinar. Pentru infecțiile tractului urinar, medicul veterinar va prescrie anumite antibiotice sau va recomanda o dietă specială. În cazul în care cauza afecțiunii este una mai gravă, vor fi necesare injecții repetate sau chiar o intervenție chirurgicală.
Este important să nu reacționezi într-un mod violent atunci când observi că animalul de companie urinează prin casă necontrolat. Tratează situația cu calm și du-te la medicul veterinar pentru un control amănunțit.
Biotur pune la dispoziția cabinetelor și farmaciilor veterinare un tratament adecvat pentru incontinența urinară la câini.
Incurin este indicat pentru tratamentul incontinenţei urinare cu etiologie hormonală datorată insuficienţei mecanismului sfincterian, la căţele. Nu se utilizează la căţele necastrate, deoarece eficacitatea a fost demonstrată doar la căţelele ovariohisterectomizate. Se recomandă următoarea schemă de dozare: se începe tratamentul cu 1 tabletă/zi. Dacă tratamentul dă rezultate se reduce doza la jumătate de tabletă/zi. Dacă tratamentul nu dă rezultate atunci se creşte doza la 2 tablete/zi. Anumite animale nu necesită administrare zilnică; tratamentul la două zile poate fi încercat după stabilirea dozei zilnice terapeutic eficiente.