deworming dogs

Deparazitare externă câini

Deparazitarea externă la câini este la fel de importantă ca și deparazitarea internă pentru o viață sănătoasă a animalului nostru de companie. Câinele este predispus să se infecteze cu paraziții externi la începutul primăverii. Factorii de mediu (creșterea temperaturii, umiditatea crescută, vegetația abundentă), precum și imunitatea scăzută sunt principalele cauze care contribuie la riscul de infectare cu paraziții externi. În acest articol vă vom prezenta care sunt principalii paraziți externi, care sunt simptomele și cum se face deparazitarea externă la câini.

Deparazitarea externă la câini – principalii paraziți externi

Deparazitarea externă trebuie efectuată la orice rasă de câini. Principalii paraziți externi care pot infesta câinele sunt:
• Căpușele
• Puricii

Căpușele

Căpușele afectează atât oamenii, cât și animalele și sunt extrem de periculoase. Câinele poate fi gazda acestui tip de parazit extern foarte ușor, iar consecințele acestei infestări pot fi destul de grave. Trebuie să acordăm o atenție deosebită animalelor de companie mai ales când suntem prin parc, pădure sau în orice spațiu în aer liber. După orice ieșire cu câinele trebuie să verificăm atent blana animalului, pentru a ne asigura că nu este prezentă nicio căpușă. Acest parazit extern se ascunde în locurile întunecate și umede, așadar trebuie să verificați sub zgardă, axile, între degete sau pe coate.

Căpușele sunt prezente în special din martie până în octombrie, dar odată cu schimbările climatice, câinii pot fi expuși mușcăturilor acestor paraziți externi pe tot parcursul anului. Odată ajuns pe pielea câinelui, aceasta se atașează cu zona bucală pe animalul gazdă, hrănindu-se cu sângele acestuia. Pe zona afectată pielea va fi iritată. De asemenea, mușcătura de căpușă este foarte periculoasă, deoarece poate provoca anumite infecții bacteriene ce pot fi fatale pentru câine, dacă nu sunt luate măsurile necesare din timp. Dacă observăm o căpușă pe pielea câinelui, aceasta trebuie eliminată imediat, însă cu mare grijă, deoarece o parte din corpul parazitului poate rămâne atașat de corpul patrupedului. Chiar și cel mai mic fragment rămas din parazit poate duce la infecție sau dezvoltarea unei boli grave. Este indicat să folosiți o pensetă și să extrageți căpușa printr-o mișcare fermă. Cele mai des întâlnite boli parazitare sunt Babesioza, Borelioza, Ehrlichioza, Anaplasmoza și Bartoneloza.

Babesioza este cea des întâlnită boală la câini în cazul în care este mușcat de o căpușă. În cazul în care această afecțiune nu este tratată câinele poate muri. Această infecție bacteriană distruge globulele roșii din sângele animalului, provocându-i o anemie severă. Babesioza se manifestă de la 1 la 3 săptămâni după mușcătură, câinele prezentând următoarele simptome: lipsa energiei și a apetitului, febră, gingiile decolorate, somnolență, anorexie, abdomenul mărit, scaun decolorat, vărsături și așa-numita „urină ruginită”. Babesioza va fi diagnosticată de medicul veterinar. Este important să cunoaștem când a fost câinele mușcat de căpușa, pentru un diagnostic corect. Se vor efectua analize de sânge și urină, precum și o examinare fizică. Doctorul îi va administra câinelui un agent anti-infecțios, după care un tratament de susținere pentru ameliorarea simptomelor. Recuperarea animalului după Babesioză este destul de lungă, însă cu tratamentul potrivit câinele dumneavoastră se va putea recupera și își va putea relua stilul de viață de dinainte.

Borelioza cunoscută și ca boala Lyme, este cauzată de bacteria Borrelia. Această infecție bacteriană este destul de greu de depistat la animalul nostru de companie, întrucât este asimptomatică la 95% dintre câinii infectați. Simptomele vizibile sunt șchiopătarea sau poliartrita, care pot apărea și la câteva luni după mușcătura de căpușă. Poate fi afectat sistemul renal al patrupedului. De asemenea, există riscul ridicat de encefalită transmisă de căpușe. Simptomele pot fi febră severă, lipsa poftei de mâncare, apatie, slăbiciunea, deficiențe locomotorii, paraliziei, orbire sau mărirea dimensiunii splinei și a ficatului. Encefalita la câini este destul de periculoasă, deoarece tratamentul nu garantează întotdeauna un rezultat pozitiv. Creierul patrupedului se inflamează și se produc schimbări la nivelul organismului câinelui. Animalul de companie trebuie dus de urgență la medicul veterinar în cazul în care observați simptomele de mai sus pentru a-i administra cât mai repede tratamentul adecvat.

Anaplasmoza este altă boala care poate afecta organismul câinelui printr-o simplă mușcătură de căpușă, cauzată de bacteriile Gram-negative. Boala se manifestă prin stări de somnolență, sete excesivă, umflarea membrelor, burtă tensionată, diaree, vărsături sau ganglioni limfatici măriți. Este utilizată tetraciclina timp de 4 săptămâni, iar în cazurile mai grave poate fi necesară o tranfuzie de sânge.

Puricii

Puricii sunt alt tip de paraziți externi care pot fi întâlniți pe pielea animalului nostru de companie. Câinii pot lua purici de la alți câini. Acești paraziți externi preferă mediile cu temperaturi ridicate și umiditate mare. Stăpânii animalelor își pot da seama imediat dacă animalul lor de companie are purici. Câinii vor avea anumite schimbări în comportament, întrucât se va scărpina des și în multe locuri. De asemenea, puricii sunt vizibili pe pielea animalelor. Pe lângă faptul că provoacă un disconfort mare câinilor, infestarea cu purici la câini poate duce la anemie sau chiar moarte. Câinele se va scărpina intens în zonele mușcate, astfel apre inflamația și pruritul. Se pot produce infecții bacteriene, din cauza rănilor provocate de scărpinarea intensă în zonele afectate.

Infecția cu paraziți externi – Simptome

Infecția cu paraziți externi la câini prezintă anumite simptome care pot fi vizibile cu ochiul liber. Animalul dumneavoastră de companie se va scărpina intens, în special în zona gâtului. Pielea în zonele afectate va deveni roșie și iritată. Atât puricii, cât și căpușele sunt vizibili cu ochiul liber. Puricii pot fi depistați cu ușurință pe burtă sau în zona gâtului.

Astfel, deparazitarea externă la câini este foarte importantă pentru a preveni riscul aparițiilor bolilor provocate de căpușe sau purici.

Metode de deparazitare externă la câini

Există mai multe metode de deparazitare externă la câini. Una dintre acestea ar fi o zgardă antiparazitară, una dintre cele mai eficiente metode de combatere a paraziților externi. Toți stăpânii de câini pot folosi cu încredere acest mijloc de protecție, fiind ușor de aplicat și cu o durată lungă de folosire. Pipeta antiparazitară este altă metodă eficientă de a ține la depărtare puricii și căpușele de câini. Medicul veterinar vă va recomanda care este cea mai bună pipetă antiparazitară pentru animalul dumneavoastră de companie. Aceste pipete variază în funcție de greutatea animalului de companie. Se aplică pe pielea de pe spatele câinelui sau pe ceafă, find locuri în care el nu poate ajunge să se lingă. De asemenea pot fi administrate, la recomandarea medicului, anumite pastile antiparazitare, eficiente pentru o perioadă lungă de timp. Există și anumite șampoane speciale cu care animalul poate fi spălat și pot fi îndepărtați puricii.

Pe platforma Biotur Shop puteți achiziționa medicamentele necesare pentru schema de deparazitare externă la câini. Animalul dumneavoastră de companie merită toată atenția pentru a avea un stil de viață sănătos și activ.

Trimiteți-ne e-mail