pancreatita la câini

Pancreatita la câini – Cauze. Simptome. Tratament

Pancreatita la câini reprezintă o inflamație a pancreasului. Această afecțiune poate fi de două feluri: acută sau cronică. În cazul în care nu este tratată la timp, această afecțiune poate deteriora pancreasul permanent. De asemenea, problemele se pot extinde și la nivelul creierului.

Biotur vă recomandă să vă prezentați cu animalul de companie la medicul veterinar cât mai repede posbil, încare în care observați ceva în neregulă cu starea de sănătate a animalului.

Pancreasul este un organ de dimensiuni mici, situat între stomac și prima parte a intestinuluisubțire. Funcțiile pacreasului sunt de a produce insulina hormonală și enzimele digestive. În momentul în care pancreasul se inflamează, atunci se dezvoltă pancreatita.

Pancreasul este format din două părți principale:

  • Parte exocrină – se ocupă cu producerea enzimelor și cu secreția acestora. Enzimele sunt eliberate în partea superioară a intestinului și reprezintă 98% din întreaga structură.
  • Partea endocrină – se ocupă cu producerea hormonilor, fiind alcătuită din anumite grupuri de celule (Insulele Langherans).

Enzimele pancreatice se găsesc în glandă, într-o formă inactivă. Se activează atunci când ajung în prima parte a intestinului, adică în duoden.

Pancreatita la câini – tipuri

Există două tipuri de pancreatită la câini:

  • Pancreatită acută – în acest caz, nu se produc modificări permanente ale parenchimului (țesutului) glandular, dar pot avea consecințe grave. Se produc enzime active direct în interiorul glandei, și nu în duoden.
  • Pancreatita cronică – apare ca urmare a dezvoltării pancreatitei acute. Se dezvoltă atunci când simptomele pancreatitei acute scad, dar daunele rămân pentru totdeauna. Pancreatita cronică reprezintă o patologie inflamatorie a țesutului pancreatic care se perpetuează în timp. Câinele va avea dureri permanente și pierderi funcționale glandulare, cauzate de o formă acută inițială. Pancreatita cronică poate cauza altă afecțiune, și anume insuficiența pancreatică exocrină.

Pancreatita la câini – Cauze

Pancreatita la câini se dezvoltă ca urmare a unei diete cu un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați. De aceea, stăpânii animalelor de companie nu ar trebui să le ofere câinilor mâncarea pe care o mănâncă și ei. Este de preferat să li se administreze numai mâncare specială pentru câini, care conține nutrienții necesari pentru o dezvoltare sănătoasă.

Cauzele principale ale pancreatitei la câini sunt:

  • Niveluri ridicate de grăsime în sânge (lipemia);
  • Niveluri ridicate de calciu în sânge (hipercalcemie);
  • Traume la nivelul pancreasului;
  • Unele medicamente sau toxine.

Pancreatita la câini – Simptome

Principalele simptome ale pancreatitei la câini sunt:

  • Letargie
  • Hipotermie
  • Febră
  • Icter
  • Dureri abdominale
  • Deshidratare
  • Diaree
  • Vărsături
  • Anorexie
  • Scădere în greutate

Există anumiți factori de risc care care ar putea determina apariția și dezoltarea pancreatitei la câini, precum dietele necorespunzătoare, anumite medicamente, traumatisme abdominale. De asemenea, rasele de câini Yorkshire Terriers, Cocker Spanion, Teckel si Pudel sunt mult mai predispuse la această afecțiune.

Biotur recomandă medicilor veterinari, farmaciilor și cabinetelor veterinare brandul exclusiv Prolife potrivită pentru dieta hipoalergenică pentru câini. Mâncarea premium umedă oferită de această gamă are multiple proprietăți benefice pentru dezvoltarea armonioasă a animalelor de companie.

Pancreatita la câini – diagnosticare

Pancreatita la câini poate fi recunoscută după vărsături și dureri abdominale. Trebuie să vă prezentați la medicul veterinar cât mai repede cu putință, pentru a nu exista complicații pe viitor.

De asemenea, medicul veterinar va efectua analize de sânge, radiografii abdominale, ultrasonografie abdominală, citologia pancreatică sau histopatologia. În anumite cazuri poate fi necesară și biosia pancreatică.

Pancreatita la câini – Tratament

Pentru pancreatita la câini, tratamentul constă în special în îngrijirea de susținere cu terapia cu lichide, monitorizarea atentă și intervenția timpurie pentru a preveni complicațiile. La animalele cu o formă ușoară este necesară o examinare minuțioasă pentru a detecta prezența factorilor de risc.

Pentru un tratament eficient este necesară administrarea unei diete cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, tratamentul se va axa și pe reducerea durerii câinelui și pe prevenirea deteriorării ulterioare a organelor și a țesuturilor. Medicul veterinar poate să administreze și lichide intravenoase pentru a se asigura că animalul de companie rămâne hidratat și pentru a restabili nivelul de potasiu. Medicul veterinar poate prescrie și niște calmante pentru a reduce greața și vărsăturile.

Biotur este un distribuitor de produse PET, VET ȘI DDD. Clienții noștri sunt mulțumiți de promptitudinea dovedită, de varietatea de produse și de calitatea acestora. Biotur este un distribuitor de încredere, care oferă atât produse pentru îngrijirea animalelor de companie, precum și medicamente pentru tratarea dermatofitozei la pisici și alte afecțiuni.

Trimiteți-ne e-mail