Foliculita la câini

Foliculita la câini – Cauze. Simptome. Tratament

Foliculita la câini reprezintă o boală de piele ce provoacă inflamarea foliculilor de păr, cauzată de anumite bacterii. Animalului de companie îi apar nuște umflături roșiatice pe piele, umplute cu puroi, numite papule. Din cauza acestor umflături, câinele poate suferi iritații, ce provoacă o mâncărime excesivă.

În cazul în care observați aceste semne ale foliculitei la câinele de companie, este indicat să vă prezentați cu animalul de companie la veterinar, ce va pune diagnosticul corect și vă va da un tratament adecvat bolii.

Foliculita la câini – cauze

Foliculita la câini este o problemă de piele, cauzată de o infecție bacteriană a foliculilor de păr (mici deschideri ale pielii prin care crește părul). Această afecțiune a pielii apare atunci când unul sau mai mulți foliculi de păr se deteriorează sau se irită. De cele mai multe ori, la baza foliculitei stă un fel de infecție.

În cele mai multe cazuri, foliculita la câini este cauzată de o bacterie numită Staphylococcus, însă poate fi provocată și de alte tipuri de bacterii. Printre cauzele foliculitei se numără infecțiile virale sau fungice, paraziții, traume și anumite boli sistemice. De aceea, este esențial ca animalul de companie să fie deparazitat, atât extern, cât și intern. Câinele poate lua paraziți externi din mediul exterior sau de la alți patrupezi. Este indicată o deparazitare completă a animalului de companie, o dată la 3 luni.

Foliculita la câini – Simptome

Foliculita la câini are anumite simptome specifice, după care vă puteți da seama imediat dacă animalul de companie suferă de această boală a pielii. Principalele semne ale foliculitei sunt:

– Roșeață

– Umflături

– Mâncărime

– Pierderea părului – alopecie

– Prurit

– Papule

– Colecte epidermice

– Hiperpigmentarea

– Durere în zonele afectate

Atunci când se manifestă foliculita la câini, veți observa la animalul de companie niște umflături mici și roșii, care apar pe pielea patrupedului. Aceste suprafețe ridicate sunt asemănătoare cu acneea și se numesc papule. Acestea pot fi umplute cu puroi, denumite pustule. Din cauza foliculitei, câinele va avea mâncărimi excesive, dureri în zona afectată, iar părul va cădea. În anumite cazuri, câinii pot dezvolta leziuni cutanate crude, numite colerete epidermice. Nuanța pielii se poate schimba și poate deveni mai închisă.

Foliculita la câini – Diagnosticare

Diagnosticul pentru foliculita la câini este pus de un medic veterinar, în urma unui consult. Medicul va realiza o examinare fizică și va verifica și istoricul câinelui, pentru a vedea dacă a mai avut și alte probleme ale pielii în trecut. Testarea va include o citologie a pielii pentru a observa celulele la microscop. De asemenea, medicul va recolta o mică porțiune de piele din zona afectată pentru a verifica dacă există paraziți, precum acarieni. Biopsia pielii este trimisă la un medic patolog pentru a analiza mai amănunțite. Medicul veterinar va recolta sânge și probe urinare pentru a evalua dacă există anomalii în organism.

Foliculita este o boală a pielii ce poate deveni insuportabilă pentru orice câine, din cauza mâncărimilor și stării de nervozitate provocate. De aceea, este indicat să te prezinți la medicul veterinar cât mai repede posibil, pentru a trata afecțiunea de care suferă animalul de companie.

Foliculita la câini – Tratament

Tratamentul pentru foliculita la câini trebuie administrat la recomandarea medicul veterinar, pentru a nu agrava simptomele deja existente. În cele mai multe cazuri, tratamentul consistă în administrarea unor medicamente sistemice combinate cu spray-uri, creme, unguente și șampoane. Este recomandat să spălați animalul de companie cu șampoane medicamentoase pentru a ameliora roșeața și umflăturile. Spray-urile conțin de obicei steroizi, antibiotice sau agenți antifungici, care contribuie la tratarea foliculitei la câini. Medicul veterinar vă poate prescrie și niște antibiotice pentru animalul de companie, în cazul în care foliculita a fost cauzată de o boală sistemică. Se va trata mai întâi afecțiunea principală de la care s-a dezvoltat foliculita.

Pentru a preveni foliculita la câini, este indicat să apelați la medicul veterinar la primele semne care pot indica o afecțiune a pielii. Utilizați regulat produse speciale pentru deparazitare externă, precum pipetele spot-on pentru a preveni infestarea cu purici sau căpușe. De asemenea, Biotur Shop vă pune la dispoziție șampoane speciale cu care să spălați câinele. Un astfel de produs este șamponul pentru câini cu clorhexidină, care conține digluconat de clorhexidina (4%). Clorhexidina din șampon își menține efectul asupra pielii pentru o perioadă îndelungată, nu este absorbită în piele și este total inofensivă. Are efect germicid și un ph echilibrat, antiseptic, cu spectru larg, și pentru dermatite microbiene moderate sau severe. De asemenea, puteți utiliza și Loțiunea dermatologică de la Biozoo. Acest produs conține bioflavonoidele citrice, care sunt componente naturale care formează o barieră pentru alergeni sau alti agenți nocivi.

Platforma Biotur Shop vă pune la dispoziție produse special concepute pentru animalul dumneavoastră de companie, de la hrană premium, până la accesoriile de bază. Puteți să cumpărați și produse farmaceutice, pentru tratarea anumitor boli.

Trimiteți-ne e-mail