Iarba mâței

Iarba mâței – efectele asupra felinelor

Iarba mâței este planta preferată a tuturor felinelor, de la tigri sau pantere, până la simpaticele pisici. Animalele de companie sunt înnebunite după această planta aromată, care le trezește simțurile. Această plantă are efecte positive asupra lor, putând să calmeze până și cele mai energice și agitate pisici. Funcționează ca un drog această iarbă a pisii și veți observa schimbarea de comportament a animalelor de companie după ce miros această plantă. Mulți oameni aleg să cumpere iarba mâței din pet-shop-uri sau farmacii veterinare, pentru efectele calmante pe care le oferă această plantă. Haideți să vedem ce este iarba pisicii și care sunt efectele benefice asupra micilor feline.

Ce este iarba mâței?

Iarba mâței, catușnica sau Nepeta cateria (denumirea științifică), este o plantă perenă care face parte din familia mentei, întâlnită în zonele din Europa sau Asia. Mulți dintre oameni, cunosc această plantă după denumirea în limba engleză catnip. În latină, cataria înseamnă “a unei pisici”, ceea ce înseamnă că această plantă este destinată în principal pisicilor.

Iarba mâței are o înălțime medie de un metru, frunzele fiind asemănătoare cu cele de la mentă. Florile sunt micuție și cresc doar în vârf, de culoare roz sau alb cu nuanțe de mov.

Există mai multe specii de iarba mâței, aproximativ 250. Cele mai des întâlnite și cunoscute sunt:

– Nepeta cataria

– Nepeta camphorate – flori albe cu puncte mov

– Nepeta parnassica (iarba mâței grecească)

– Nepeta cataria citriodora – frunzele plantei au o aromă intensă de lămâie

– Nepeta mussinii (iarba mâței Persiană)

Iarba pisicii este o plantă adorată de aproape toate felinele, doar 20 – 30% dintre ele nu au nicio reacție la semnalele olfactive ale mentei.

Iarba mâței – efectele benefice asupra felinelor

Iarba mâței, are un miros plăcut de lămâiță și mentă, iar datorită uleiului esențial nepetalacton, felinele adoră instant această plantă. Substanța ce cauzează efectele calmante asupra pisicilor imită hormonii fericirii ai felinelor și stimulează centrii nervoși din creier care reacționează la acești stimuli. Multe persoane care au pisici la apartament aleg să achiziționeze această plantă, care se poate găsi în ghiveci sau în pliculețe, deoarece micile feline devin mai docile, calme și nu mai strică lucruri prin casă. Funcționează ca un drog, însă fără a avea efecte adverse severe ca în cazul oamenilor. Nu cauzează dependență, iar efectele acestei plante durează aproximativ 10 minute. La o simplă mirosire a plantei, pisicile încep să se comporte diferit, haotic câteodată, să miaune, să se tăvălească pe jos, să stea întinse pe spate cu picioarele în sus sau să se joace cu planta. Iarba mâței este sigură pentru toate pisicile, însă puii de pisică nu vor resimți atât de bine efectele acestei plante. Felinele încep să dezvolte această sensibilitate la iarba mâței după 6 sau 7 luni, atunci când ajung la maturitate sexuală.

Iarba mâței poate fi folosită pentru dresajul pisicilor, pentru a ajuta animalele de companie să se acomodeze cu un un sau un culcuș nou. De asemenea, oamenii pot folosi această plantă pentru a le îndepărta pe pisici de canapele sau alte locuri pe care obișnuiau să le zgârie. Iarba mâței poate fi presărată pe lângă litiera, pentru a obișnui pisica cu acel loc. Iarba pisicii nu este periculoasă pentru feline și poate fi folosită cu încredere de toți stăpânii animalelor de companie. Puteți chiar să cultivați această plantă într-un ghiveci. Trebuie ferită de razele soarelui. Puteți să împrăștiați câteva frunze de iarba mâței prin casă pentru a-i permite pisicii să intre într-o stare de euforie. De asemenea, pisica va avea o activitate mai intense, și nu va fi în pericolul de a deveni o pisică supraponderală.

Iarba mâței – periculoasă pentru animalele de companie?

Iarba mâței nu este periculoasă pentru feline, întrucât nu provoacă dependență și nu este toxică pentru animalele de companie. De asemenea, această plantă poate fi folosită ca un repelent împotriva țânțarilor. Puteți să plantați planta într-un ghiveci. Iarba pisicii poate fi găsită și în jucăriile create special pentru pisici. Animalele de companie pot să consume iarba mâței proaspătă sau uscată. În orice caz, efectele vor fi cele scontate. Iarba pisicii este un produs natural și conține substanțe nutritive, precum acidul folic.

Iarba mâței – alege produsele de la Biotur pentru bunăstarea pisicii tale

Iarba mâței este o plantă benefică pentru animalele de companie, ideală pentru pisicile care sunt prea active și distrug lucruri prin casă. Puteți să achiziționați iarba pisicii de pe Biotur Shop – Biozoo. Contribuie la eliminarea ghemelor de păr și la reglarea tranzitului intestinal.

Biotur stă la dispoziția dumneavoastră cu cele mai bune sfaturi și produse pentru animalele de companie, și nu numai. Iarba pisicii, precum și alte produse pot fi achiziționate de pe platforma Biotur Shop.

Trimiteți-ne e-mail