caine și pisică

TOXOCARA – Ce este, simptomele infestării cu Toxocara și tratamentul veterinar de specialitate

Patrupedele se confruntă adesea cu paraziți intestinali periculoși pentru sănătatea animalelor, cât și pentru cea a oamenilor. Așadar, este important să luăm în calcul, în primul rând, prevenirea infestării cu paraziții intestinali precum Toxacara, cât și schema de tratament completă și eficientă în cazul în care animalul este infestat.

Ce este Toxocara?

Toxocara este un parazit intestinal care poate fi găsit la animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile. Acest parazit este cauzat de o specie de ascarid numită Toxocara canis (la câini) sau Toxocara cati (la pisici). Ouăle acestor viermi pot fi găsite în fecalele animalelor infestate și pot supraviețui în mediul înconjurător pentru perioade lungi de timp.

Infestarea cu Toxocara poate fi transmisă atât prin ingestia ouălor, cât și prin ingestia larvelor. La câini și pisici, infestarea se poate produce prin ingestia ouălor care se găsesc în sol sau în alimente contaminate. La oameni, infestarea se poate produce prin ingestia ouălor sau prin contactul direct cu solul sau alimentele contaminate.

Prevenirea infestării cu Toxocara implică administrarea regulată a tratamentelor antiparazitare la animalele de companie și igiena adecvată a acestora. Este important să se evite contactul direct cu fecalele animalelor infestate și să se ia măsuri de igienă adecvate în cazul contactului cu solul sau alimentele contaminate.

Simptomele infestării cu Toxocara

Simptomele infestării cu Toxocara pot varia în funcție de vârsta și starea de sănătate a animalului. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale infestării cu Toxocara la animalele de companie sunt:

Diareea

Aceasta poate fi un simptom comun al infestării cu Toxocara, deoarece parazitul poate cauza iritații și inflamații ale tractului intestinal.

Pierderea apetitului

Animalul poate refuza să mănânce din cauza durerilor abdominale sau a altor simptome asociate infestării.

Pierderea în greutate

Datorită pierderii apetitului, animalul poate pierde în greutate dacă nu primește suficientă hrană.

Letargie

Animalul poate prezenta o stare de somnolență sau oboseală excesivă datorită infestării.

Tuse sau probleme respiratorii

Infestarea poate cauza probleme pulmonare, cum ar fi tuse sau dificultăți de respirație.

Probleme oculare

Infestarea poate cauza inflamații sau leziuni oculare, cum ar fi conjunctivită sau chiar orbire.

Este important să se țină cont de faptul că aceste simptome pot fi similare cu alte afecțiuni, deci diagnosticul cert trebuie să fie stabilit prin examene și analize specifice. Este esențial ca medicii veterinari să fie atenți la posibilitatea infestării cu Toxocara și să recomande tratamentul adecvat pentru a preveni consecințele negative asupra sănătății animalului și a proprietarului acestuia.

Tratamentul în cazul infestării cu Toxocara

Tratamentul infestării cu Toxocara implică administrarea de medicamente antiparazitare care distrug viermii și ouăle lor. Este important ca tratamentul să fie administrat de către un medic sau un medic veterinar calificat, deoarece dozele și durata tratamentului pot varia în funcție de gradul de infestare și de starea de sănătate a pacientului.

Din perspectiva unui medic veterinar, tratamentul infestării cu Toxocara poate varia în funcție de starea de sănătate și gravitatea infestării animalului. Unele dintre tratamentele comune pentru infestarea cu Toxocara sunt:

Medicamente antihelmintice

Acestea sunt cele mai frecvente medicamente utilizate pentru a trata infestarea cu Toxocara. Există o varietate de medicamente antihelmintice disponibile, cum ar fi Nexgard Spectra sau Stronghold Plus.

Terapia suportivă

Aceasta poate include administrarea de fluide intravenoase sau subcutanate pentru a trata deshidratarea, administrarea de antiinflamatoare pentru a trata durerea și administrarea de antibiotice pentru a trata infecțiile secundare.

Chirurgia

În cazurile grave, chirurgia poate fi necesară pentru a elimina paraziții din tractul intestinal sau alte organe ale animalului.

Toxacara – previne infestarea animalelor

Este important să se țină cont de faptul că tratamentul trebuie să fie personalizat pentru fiecare animal în parte și să fie adaptat în funcție de starea de sănătate a acestuia. Din acest motiv, nu recomandăm iubitorilor de animale să administreze tratamentul decât după ce consultă un medic veterinar.

De asemenea, medicii veterinari trebuie să monitorizeze evoluția animalului după tratament pentru a se asigura că acesta se recuperează complet și pentru a face ajustări ale tratamentului dacă este necesar.

La fel de important este ca medicii veterinari sa se asigure ca au o bună colaborare cu distribuitorii de medicamente antihelmintice pentru a putea oferi tratamentul adecvat si a preveni consecințele negative asupra sănătății animalului și a proprietarului acestuia.

In concluzie, Toxocara este un parazit comun care poate fi gasit la animalele de companie si poate cauza probleme de sanatate atat la acestea, cât și la oameni. Prin administrarea tratamentelor antiparazitare si prin igiena adecvata, infestarea cu Toxocara poate fi prevenita si tratată, iar pentru prevenire și tratament, Biotur este alegerea potrivită pentru iubitorii de animale și medicii veterinari.

Trimiteți-ne e-mail