Rinotraheita pisici – Cauze. Simptome. Tratament
Rinotraheita la pisici este o afecțiune des întâlnită la feline, care împreună cu calicivirusul felin poate determina apariția “gripei feline”. Cunoscută și sub denumirea de rinotraheită virală, boala afectează sistemul imunitar al pisicii, de aceea trebuie să fie ținută la distanță de orice factori, care ar putea contribui la statusul imunitar, deja slăbit.
Pisica trebuie să fie izolată de restul pisicilor sănătoase, pentru a nu transmite virusul.
Ce este rinotraheita la pisici?
Rinotraheita la pisici este o boală, ce afectează felinele, fiind cunoscută și sub denumirea de herpesviroza feline. Această boală afectează tractul respirator superior a nasului și a gâtului pisicii.
Este posibil să nu realizezi că pisica ta este răcită. De aceea, dacă observi schimbări în comportamentul pisicii, precum o stare de oboseală, nas înfundat sau tuse este recomandat să te prezinți la medicul veterinar pentru un diagnostic corect.
În cele mai multe cazuri, rinotraheita la pisici nu este un lucru care să ne îngrijoreze, însă niciodată ni trebuie să subestimăm o răceală, deoarece anumite infecții virale pot cauze probleme de sănătate grave, dacă nu sunt tratate.
Rinotraheita la pisici – cauze
Rinotraheita la pisici sau răceala la pisici este cauzată de o infecție virală în cele mai multe cazuri.
Rinotraheita la pisici este cauzată de herpesvirusul felin (FeHV-1). Acestas face parte din complexul respirator infecțios al felinelor. Virusul se transmite cu ușurință în adăposturile de animale, unde trăiesc multe pisici. Pisicile tinere sunt cel msi des afectate de această răceală. De asemenea, și felinele mai bătrâne se pot îmbolnăvi, mai ales dacă au un sistem imunitar slăbit. Virusul se transmite direct prin secreții nazale sau a ochilor. Sursele de infectare sunt pisicile bolnave sau cele care au trecut prin boală, care elimină prin secrețiile respiratoria cantități semnificative de virus.
Virusul herpetic felin (FeHV-1) împreună cu calicivirusul felin (FCV) poate duce la apariția gripei feline. FCV-ul este un agent pathogen care face parte din complexul respirator infecțios al felinelor. Spre deosebire de virusul herpetic felin, FCV-ul se transmite și prin contactul indirect, precum obiectele contaminate. De aceea, adăposturile de animale sau casele unde trăiesc mai multe pisici pot deveni adevărate focare de infecție. De aceea, este esențial ca atunci când observăm simptomele specific răcelii la una dintre pisici să o izolăm de restul pisicilor sănătoase și să-i administrăm tratamentul corespunzător.
Alte bacterii care pot contribui la agravarea complexului respirator al felinelor sunt Chlamydophila felis și Mycoplasma felis.
Diferența dintre virusul rinotraheitei feline și calicivirusul felin constă în simptomele manifestate de o pisică bolnavă. Simptomele FCV include ulcerațiile cavității bucale și gingivita, precum și scurgerile nazale. Cele două virusuri sunt asociate cu sindromul de „coriză felină”, care se manifestă prin infecții oculare (conjunctivită, scurgeri oculare) însoțite de scurgeri nazale sau inflamații și ulcerații ale cavității bucale.
Din momentul în care pisica a fost infectată cu FHV-1, poate dura până la 5 zile, până când pisica să manifeste simptomele specifice. De asemenea, în perioada de incubație a virusului, pisica infectată poate transmite virusul și pisicilor sănătoare. Infecția apare de obicei, atunci când există condiții insalubre de trai, precum lipsa curățeniei, a ventilației sau a hranei.
Rinotraheita la pisici – Simptome
Rinotraheita la pisici are simptomele specifice unei răceli, precum tuse, strănut sau dificultăți la ingerarea apei sau a alimentelor.
Principalele simptome ale rinotraheitei la pisici sunt:
– Secreții nazale apoase sau colorate
– Tuse
– Strănut
– Pierderea mirosului
– Secreții oculare
– Conjunctivita
– Spasme musculare în zona pleoapelor, care duc la închiderea ochiului afectat
– Inflamarea corneei, rezultând în durere în zona ochilor și vedere înțețoșată
– Febră
– Pierderea apetitului
– Stare de rău generală
– Avort spontan, în cazul pisicilor gestante
Rinotraheita la pisici – Tratament
De cele mai multe ori, rinotraheita la pisici nu este o boală mortală, însă lăsată netratată pot apărea anumite complicații care să pună în pericol sănătatea pisicii. În cazul agravării stării de sănătate a feline pot apărea inflamații serioase ale organelor respiratorii.
]Pentru tratarea răcelii la pisicii se administrează, la recomandarea medicului un tratament adecvat care să elimine cauza principală a bolii. În funcție de patogen se pot administra diferite scheme de tratament, precum:
– Tratament antiviral – virostatice, adică medicamente pentru răceala la pisici
– pentru infecțiile bacteriene secundare se administrează antibiotice sub formă de tablete sau picături de ochi
– medicamente împotriva tusei sau inhalator
– antiinflamatoare
Pisica răcită are nevoie de lichide pentru a fi non-stop hidratată, iar asta se poate face fie prin hrană umedă, fie prin perfuzii.
Pentru prevenirea rinotraheitei la pisici este esențial ca litiera și bolurile din care mănâncă să fie curățate corespunzător. De asemenea, există vaccinuri special concepute să combat apariția infecțiile tractului respirator la pisici. Schema de vaccinare începe de la vârsta de 8 săptămâni, după care urmează cea de-a doua doză de vaccin la 12 săptămâni, iar a treia injecție se face la 16 săptămâni. Se va face un rapel anual. Puii de pisică sunt cei mai predispuși să răcească, întrucât sistemul lor imunitar este scăzut. De aceea, până când schema de vaccinare este complete este necesară izolarea puiului de pisică de restul felinelor.
Biotur vă pune la dispoziție hrană de calitate pentru pisici și câini, precum accesorii și suplimente alimentare pentru animalele de companie.
Rinotraheita la pisici nu este o afecțiune care să vă îngrijoreze, însă este mai bine să luați toate măsurile necesare pentru a preveni îmbolnăvirea animalului de companie.