bovine

Infecții oculare bovine – tratează afecțiunile cu Mibazon de la Biotur

Biotur este un distribuitor de încredere de produse PET, VET, DDD, care vă pune la dispoziție cele mai eficiente medicamente pentru tratarea sau ameliorarea diferitelor probleme legate de sănătatea animalelor de companie sau de fermă. Infecțiile oculare la bovine sunt des întâlnite, iar fermierii trebuie să fie pregătiți cu medicamentele potrivite pentru a trata aceste afecțiuni.

Mibazon este un medicament recomandat de medicii veterinari în tratarea afecțiunilor oculare la bovine. De asemenea, alte specii țintă sunt câinii și pisicile. Unguentul Mibazon conține trei antibiotic care îl face să fie eficient împotriva bacteriilor Gram-pozitive si Gram-negative, Mycoplasma sp., Ricketsia sp., implicate în infecții cutanate, infecții oculare și ale glandei mamare. Acest unguent este indicat ca tratament pentru diferite afecțiuni ale pielii precum, abcese, fistule, plăgi, cheratite, blefarite, conjunctivite si mastite produse de bacterii Gram-pozitive si Gram-negative sensibile la tetraciclină, eritromicină și neomicină la bovine, câini și pisici.

Mibazon conține cele trei antibiotic eficiente care luptă împotriva bacteriilor care stau la baza diferitelor afecțiuni oculare ale bovinelor:

  • Tetraciclina este un antibiotic cu efect bacteriostatic față de bacteriile Gram-pozitive și Gram-negative. Tetraciclina acționează bacteriostatic, inhibând sinteza proteinelor bacteriene prin legarea reversibilă de subunitatea ribozomală 30S a bacteriilor.
  • Eritromicina este un antibiotic din grupa macrolidelor cu efect bacteriostatic față de bacterii Gram-pozitive (Staphylococcuss, Streptococcus sp.), Mycoplasma sp., Ricketsia sp. Eritromicina acționează bacteriostatic, inhibând sinteza proteinelor bacteriene prin legarea reversibilă de subunitatea ribozomală 50S a bacteriilor.
  • Neomicina este un antibiotic aminoiglicozidic cu efect bactericid față de bacterii Gram-negative (Escherichia coli, Brucella abortus) și bacterii Gram pozitive (Streptococcus spp). neomicina se fixează ireversibil pe subunitatea ribozomală 30S producând inhibarea sintezei proteinei bacteriene și moartea celulară.

Prednisolonul, delta-1-hidrocortizon, are acțiune antiinflamatorie, limfolitica si de stimulare a glicogenezei hepatice. Prednisolonul se utilizează ca antiinflamator si antialergic.

Infecții oculare bovine – tipuri

Există diferite infecții oculare la bovine. Ochii unei vaci sunt sensibili și vulnerabili, iar dacă sunt supuși unor factori externi negative există șanse mari să se infecteze. Este esențial ca fermierii să depisteze din timp aceste boli oculare și să le trateze corespunzător.

Cele mai frecvente boli oculare la bovine sunt:

Conjunctivita – această afecțiune se prezintă sub forma unei pelicule transparente care acoperă suprafața ochiului și o parte a pleopei. Cauzele conjunctivitei la bovine sunt loviturile puternice în zona ochilor. Inflamația poate apărea din cauza unor obiecte străine care au căzut sub pleoapă. De asemenea, pot apărea probleme oculare atunci când pleoapa se inversează spre interior și suprafața ochiului se zgârie cu genele. Conjunctivita se poate dezvolta și din cauza altor boli infecțioase, impactului chimic sau alergiilor (cantitatea de proteine din compoziția lacrimilor crește, astfel că la suprafața ochiului se dezvoltă un mediu optim pentru dezvoltarea bacteriilor). Principalele simptome sunt: o ușoară creștere a temperaturii corpului vacii; roșeață a conjunctivei; umflarea pleoapelor; dezvoltarea fotofobiei, din cauza căreia animalul își ține în mod constant ochii pe jumătate închiși; injectarea inflamatorie superficială sau profundă a vaselor de sânge.

Cheratită (inflamație a corneei) – aceasta se dezvoltă din cauza loviturilor, arsurilor termice, expunerii la substanțe chimice, bolilor infecțioase. Principalele simptome ale acestei afecțiuni sunt: tulburare ușoară a corneei ochiului și aspectul de ceață pe suprafața acestuia, fotofobie, lacrimare, injectarea vaselor de sânge profunde sau superficiale, formă purulentă a bolii.

Acestea infecții oculare la bovine, precum și altele pot fi tratate cu unguentul Mibozon, disponibil pe Biotur Shop. De asemenea, Mibozon este folosit și pentru tratarea mastitei la bovine. Pentru reușita tratamentului mastitelor la vaci trebuie procedat astfel: se izolează animalele bolnave de cele sănătoase și se iau măsuri de igienă.

Se dezinfectează ugerul animalului bolnav și mâinile mulgatorului înainte de muls.

Se ține tubul în apă caldă, 35-40ºC, înainte de întrebuințare, pentru o mai ușoară introducere a medicamentului. Alonja se sterilizează prin fierbere.

Sferturile afectate se vor mulge obligatoriu dupa mulgerea sferturilor sănătoase, iar laptele se va colecta separat și nu se va utiliza in alimentația omului sau hrana animalelor.

Se adaptează alonja din polietilena la tubul cu medicament. Prin manipulare ușoară, pentru a evita rănirea mucoasei, se introduce alonja prin orificiul mamelonului și se presează tubul până ce 1/6 din conținutul acestuia este depus cât mai spre baza. Se retrage alonja și se introduce într-un vas cu dezinfectant dupa care se distruge. Se masează ușor ugerul după introducerea medicamentului. Dacă tratamentul s-a aplicat precoce sunt suficiente, de regulă 2 administrări de Mibazon pentru vindecare. La mastite pe cale de cronicizare se recomandă continuarea tratamentului timp de 3-4 zile. În cazuri mai grave se recomandă asocierea cu tratamente cu antibiotice sau sulfamide pe cale generală.

Infecții oculare bovine – tratează animalele cu produsele Biotur

Infecțiile oculare la bovine trebuie tratate imediat, pentru a nu exista complicații.

Biotur este un distribuitor de produse PET, VET ȘI DDD. Clienții noștri sunt mulțumiți de promptitudinea dovedită, de varietatea de produse și de calitatea acestora.

Trimiteți-ne e-mail