Gestation in dogs

Gestația la câini – aspecte de care trebuie să ții cont în această perioadă

Gestația la câini este o perioadă care nu trebuie neglijată de stăpânii patrupezilor. Acest moment este unul minunat, mai ales când ții în brațe un cățeluș, aceștia fiind cei mai drăgălași. Însă, semnele gestației la câini nu pot fi mereu evidente. Așadar, trebuie să fim atenți la anumite detalii pentru a ne da seama dacă femela este gestantă.

Fertilitatea la câini

Fertilitatea la câini se întâmplă atunci când femelele ajung la maturitate sexuală. Acest moment de este diferit în funcție de rasa câinelui. De exemplu, câinii de talie mică și medie ajung la perioada de fertilitate (primul ciclu menstrual) între 7-12/15 luni. În cazul câinilor de talie mare, maturitatea sexuală se atinge în jurul vârstei de 2 ani.

Fertilitatea la câini este caracterizată de perioada de călduri. Aceste călduri la cățele reprezintă perioadă fertilă a cățelelor, atunci fiind momentul când împerecherea poate avea loc. Fazele ciclului sexual al cățelei sunt anestru, proestru, estru și diestru. Astfel, în perioada de proestru, femela va avea scurgeri vaginale aproximativ 9 zile și vor atrage masculii și congestia vulvei. În estru, perioada de după proestru, cățelușa se află în cel mai înalt punct de fertilitate, așadar trebuie să avem grijă cu animalul nostru de companie, dacă nu ne dorim pui. După această perioadă, are loc ovulația. În perioada de diestru apar gestația la câini, lactația falsă sau piometrul și durează în jur de 60-90 de zile. Anestrul este perioada de inactivitate din punct de vedere procreere pentru femele și durează 3-4 luni.

Prima perioadă de călduri la câini

Prima perioadă de călduri la câini nu prezintă de obicei semne vizibile la exterior. Schimbările hormonale vor avea loc, însă e posibil ca secrețiile să întârzie să apară. Acest lucru se întâmplă la următoarele rase de câini: American Staffordshire Terrier, Beagle, Cocker Spaniel sau Pincher Pitic. La prima perioadă de călduri, femelele pot avea așa numitul estru parțial, în care cățelele nu vor fi pregătite de împerechere.

Perioada de călduri durează până la 3 săptămâni. Câteodată, masculii pot fi violenți cu cățelele, întrucât unele dintre ele nu sunt pregătite de împerechere. Așadar, încercați să feriți femelele de masculi, atunci când sunt în călduri, mai ales dacă este un câine strain. Utilizarea lesei în timpul plimbărilor este esențială pentru a nu exista nicio altercație între câini.

Perioada de gestație la câini

Perioada de gestație la câini durează în mod obișnuit între 58-68 de zile. Femelele pot rămâne gestante o dată la 8 luni. Există anumite semne după care stăpânii câinilor să se ghideze, pentru a-și da seama dacă femela este gestantă:
• După o lună de împerechere, poate apărea o scurgere ușoară sub forma unui mucus
• Medicul veterinar poate determina dacă femela este gestantă printr-un test de sânge care va detecta relaxinul, un hormon care este depistat la cățelele care vor urma să aibă pui. Testul poate fi efectuat din a 20-a zi de sarcină.
• Puteți observa semne ale gestației la cățele prin palparea ușoară a abdomenului. Vei putea observa burta umflată în jurul zilei 40. Țineți minte că femelele care sunt gestante pentru prima oară sau sunt gestante cu un număr mic de pui, e posibil să nu o aibă o burtă atât de evidentă.
• Cățelușa va lua în greutate, în jurul zilei 35, și va ajunge să cântărească cu până la 50% peste greutatea normală
• Femela poate vomita puțin, însă nu trebuie să vă îngrijorați. Dacă problema persistă, puteți consulta medicul veterinar.
• După aproximativ 30 de zile, mameloanele pot avea dimensiuni mai mari și pot fi mai închise la culoare. De asemenea, veți putea observa o scurgere cu un lichid semi-clar.

Cum se desfășoară gestația la câini?

Gestația la câini durează în jur de 58-68 de zile. În această perioadă femela va avea vulva umflată, scurgere sângeroasă și schimbări de comportament. La început poate fi puțin apatică și poate prezenta o lipsă a poftei de mâncare.în prima lună din sarcină nu veți observa prea multe semne, de aceea este și greu să ne dăm seama dacă femela are pui. Pe măsura ce sarcina avansează mameloanele vor fi mai mărite, iar abdomenul mult mai mărit. Majoritatea cățelelor vor prezenta schimbări de comportament în special în ultimele două săptămâni de dinaintea nașterii. Femela va căuta un loc liniștit, călduros, ferit de ochii curioșilor pentru a făta puii. Va căuta să-și facă un culcuș pentru a naște puii într-un mediu comfortabil și care să le inspire încredere. Dacă sunteți stăpânul uneie cățele gestante, care mai are puțin până naște, atunci ar trebui să îi pregătiți un spațiu unde să aducă pe lume puii. De preferat, să fie un loc retras.

Embrionii încep să prindă contur la 32 de zile, perioadă în care încep să prindă contur pleoapele și fața. În jurul zilei 35 se vor forma degețelele de cățeluși iar în ziua 45 blana și oasele se vor forma.

Alimentația unei femele gestante

În perioada de gestație la câini, este recomandat ca femela să consume alimente bogate în proteine cum ar fi puiul, carnea de vită, ficatul și ouăle. În ultimele săptămâni de gestație este bine să îi dați mai multă hrană decât de obicei (până la de două ori cantitatea pe care o mănâncă în mod normal). Pe platforma Biotur Shop puteți să achiziționați hrană umedă premium pentru câini, care conține toate proteinele necesare pentru o femelă gestantă.

Pe platforma Biotur Shop, veți găsi mâncare pentru câini mici de înaltă calitate.

Câinele tău merită ce e mai bun și Biotur este aici pentru tine! După ce au fost alăptați puii merită o mâncare care să le asigure toți nutrienții necesari pentru o creștere sănătoasă. Pe platforma Biotur Shop veți putea cumpără hrană bogată în carne proaspătă de pui cu orez pentru cățeluși.

Trimiteți-ne e-mail