raia la pisici

Râia la pisici – Simptome și tratamente

Râia la pisici este o afecțiune a pielii ce poate afecta orice pisică, indiferent de rasă. Această boală este cauzată de ectoparazită microscopică. Nu uitați faptul că nu numai pisicile pot fi afectate de râie. Scabia sau râia este răspândită în întreaga lume, fiind întâlnită la multe specii de animale. De asemenea, și omul poate fi predispus la a contracta râia. Stăpânii de animale de companie trebuie să fie atenți la simptomele pe care le manifestă patrupedele. Medicul veterinar va efectua un consult pentru a pune un diagnostic cât mai rapid și pentru a începe tratamentul. În acest articol vă vom explica ce este râia, care sunt simptomele și tratamentele pentru acesată afecțiune.

Râia la pisici – tipuri

Râia la pisici este cauzată de un ectoparazit, acesta fiind un acarian. Tipurile de scabie sunt variate. Spre exemlu, unii acarieni care provoacă râia se hrănesc cu pielea animalului, în care sapă tuneluri, iar alții trăiesc pe suprafața sa și se hrănesc cu keratină.

Tipuri de râie la pisici:

Râia notoedrică – este cauzată de acarianul Notoedres cati și se manifestă prin apariția crustelor și pierderea părului. Acest tip de râie nu se transmite și la om. Primele semne ale râiei notoedrice apar pe urechile și pe fața pisicii, însă se poate răspândi foarte repede pe întreaga suprafață a corpului. Așadar, trebuie tratată imediat, întrucât pisica purtătoare de de râie va infecta și celelalte animale cu care intră în contact.
Râia sarcoptică – acest tip de râie este cauzată de Sarcoptes. Este o formă rară întâlnită la pisici.
Râia demodectică – acest tip de râie este produsă de două specii de paraziți – Demodex cati sau Demodex gatoi. Scabia de acest tip afectează în special câinii, însă poate apărea și la pisici.
Cheyletellosis – acest de râie întâlnită la pisici este cauzată de Cheylettiella și este cunoscută sub denumirea de “acarieni de corp”. scabia de acest fel poate fi ușor confundată cu mătreața, din cauza stratului alb pe care acarienii îl lasă pe blana pisicii, atunci când se mișcă. Așadar, trebuie să fiți foarte atenți și să faceți diferența dintre mătreață și scabie.
Râia auriculară – râia auriculară este cea mai întâlnită râie la pisici. Acest tip de râie este produsă de un parazit extrem de mic, dar foarte periculos, fiind cunoscut sub denumirea de Otodectes cynotis.

Puteți observa cu ușurință semnele râiei auriculare. În urechea pisicii, veți vedea o substanță maro, cleioasă. Parazitul trăiește și se reproduce în canalele urechii, hrănindu-se cu resturile de piele și fluidele celulare. Este recomandată o curățare ușoară, periodică. Medicul veterinar va prescrie și anumite antibiotice.

Râia la pisici – cauze

Râia la pisici este transmisă de obicei de la animal la animal, fiind foarte contagioasă. Toate rasele de pisici sunt predispuse la această afecțiune.

Scabia sau râia este transmisă prin contact, fie cu un alt animal infectat, fie cu obiecte care au fost atinse. De aceea, dacă pisica dumneavoastră este obișnuită să iasă din casă, ar trebui să găsiți o modalitate prin care să o țineți izolată de restul animalelor. Este indicat să începeți tratamentul cât mai repede. Este recomandat să dezinfectați paturile, bolurile, păturile, jucăriile și alte articole pe care pisicile obșnuiau să le folosească.

Cheyleteloza este boala parazitară cea mai contagioasă și care se poate transmite și la om. Se manifestă printr-o infecție temporară.

Râia la pisici – simptome

Râia la pisici este o boală foarte neplăcută, care provoacă:
Mâncărime – dacă pisica dumneavoastră are râie, atunci mâncărimile neplăcute vor fi și ele prezente. Aceste mâncărimi violente vor provoca leziuni pe pielea animalului, însă nu este ceva ce poate fi controlat.
Căderea părului în zonele afectate
Rănile și crustele cauzate de scărpinatul excesiv și violent. Ghearele pisicilor vor provoca răni pe suprafețele afectate de râie. Rănile deschise sunt predispuse la infecții, de aceea este important să urmați tratamentul prescris de medicul veterinar.
Agitație – în cazul în care pisica dumneavoastră are râie, animalul va fi mult mai agitat, din cauza disconfortului cauzat de acarieni. Pisica nu se va mai putea odihni cum trebuie și nici nu va mai putea să stea în picioare.
Secreții maro în urechi – dacă pisica dumneavoastră are râie auriculară, atunci vor apărea niște secreții maro, întunecate. Acestea pot provoca infecții ale urechii, iar în cazuri mai grave pot apărea și sângerări sau perforarea timpului.
• Pielea înroșită – din cauza scărpinatului excesiv, pielea animalului se va irita, apărând eczeme.

Râia la pisici – tratament

Râia la pisici poate fi tratată prin medicamentele prescrise de medicul veterinar. De asemenea vă recomandăm să utilizați și următoarele forme de tratament:
Pipete sau spot-on – aceste produse de aplicare externă sunt eficiente pentru a scăpa de paraziții externi, purici sau căpușe. Vă recomandăm să apelați la magazine de specialitate, așa cum este Biotur.
Spray-uri – spray-urile antiparazitare pot fi și ele o modalitate prin care puteți scăpa de paraziții externi. Biotur vă pune la dispoziție o gamă variată de astfel de spray-uri, cum ar fi SPRAY ANTIPARAZITAR PENTRU CAINI SI PISICI PESS BIO SPRAY DE PROTECTIE CU ULEI DE GERANIUM. Produsul poate fi folosit pentru pui cu vârsta peste 3 luni precum și pentru animalele în vârstă, pentru cele care alăptează, animalele gestante sau cele care intră în contact cu copiii. Conține ulei esențial de Geranium cu rol în prevenirea de rutină a infestării parazitare externe la animale.
• Șampoane – șampoanele pot fi folosite pentru a elimina paraziții externi de pe animalul nostru de companie. Pisicilor nu le va plăcea acest tip de tratament, însă dacă efectuați aceste spălări regulat, animalul se va obișnui.
Zgardă antiparazitară – zgarda antiparazitară este o metodă eficientă și sigură, care nu pune în pericol viața animalului. Biotur vă pune la dispoziție o zgardă de culoare gri, fără miros de 38 cm (12.5 g) conține 1.25 imidacloprid și 0.56 flumetrin ca substanțe active, Foresto zgardă antiparazitară pisici.

Compania Biotur este un distribuitor de produse veterinare și biologice. Acestea diferă de la instrumente zoo veterinare până la aditivi și suplimente. Ne aflăm pe piață încă din 1966, iar pe parcurs, ne-am extins aria de distribuție atât local, cât și la nivel internațional.

Trimiteți-ne e-mail