internal deworming in cats

Deparazitare internă pisici

Deparazitarea internă la pisici este la fel de importantă ca deparazitarea externă și trebuie să acordăm atenție din acest punct de vedere. Pisicile, spre deosebire de câini pot avea mai multe interacțiuni cu alte pisici și pot contracta diferite boli. Însă, dacă ne protejăm animalul de companie, putem ține la distanță paraziții interni ce pot infesta organismul animalului gazdă.

Deparazitarea internă la pisici – esențială pentru sănătatea animalului tău de companie

Deparazitarea internă la pisici este esențială pentru o viață sănătoasă. Paraziții interni pot prezenta un factor de risc ridicat atât pentru animal, cât și pentru om. Așadar, nu protejăm doar pisica, dar ne protejăm și pe noi. Dacă ai un nou animal de companie, sau ai deja o pisică sau un câine în casă este esențial să ai o schemă de deparazitare internă pregătită de medicul veterinar. Paraziții interni pot provoca boli grave pisicii tale, așadar trebuie să faci tot ce poți pentru a o ține în siguranță.

Pisicile pot transmite paraziți interni puilor, înainte de naștere de la mușcăturile de puricilor, care eliberează larvele paraziților interni în sângele animalului gazdă.

Tipuri de paraziți interni prezenți la pisică

Paraziții intestinali pe care pisica îi poate avea sunt o cauză comună în îmbolnăvirea pisicii și trebuie eliminați în cel mai scurt timp din organismul animalului.

Tipuri de paraziți intestinali întâlniți la pisică:
• Viermi lați
• Viermi cu cârlig
• Viermi rotunzi
• Protozoare

Viermii lați

Viermii lați sunt tipuri de paraziți interni, cei mai frecvenți fiind Dipylidium caninum și Taenia taenifomis. Acești paraziți pot afecta atât pisicile, cât și câinii. Viermii lați au o formă plată la maturitate, cu o culoare de alb sidefiu și cu o lungime de până la 30 cm lungime. Aceștia pot ajunge cu ușurință în interiorul pisicii. Ouăle viermilor lați sunt ingerate de către larvele de țânțari, ajungând apoi la o formă de chist în abdomenul țânțarului adult. Astfel, pisica se infestează foarte ușor cu acest parazit prin simpla ingerare a acestuia. De asemenea, pisica poate avea acești viermi în organism prin ingerarea șobolanilor, aceștia fiind și ei purtători de viermi lați.

Viermii rotunzi

Viermii rotunzi sau Ascaris lumbricoides sunt alte tipuri de paraziți intestinali de culoare gălbuie, lungi de 5-10 cm, fiind cei mai des întâlniți. Deparazitarea puilor de pisică este foarte importantă, întrucât din cauza acestora micuțele animale pot avea diaree, stări de vomă și chiar tulburări respiratorii sau ocluzii intestinale. O pisică infestată cu limbrici va deveni slăbită. Anchilostomii sunt un alt tip de viermi rotunzi, care pot infesta organismul pisicii. Sunt viermi cu o lungime de 15-10 mm, care se fixează de pereții intestinali, hrănindu-se cu sânge. Din cauza acestor paraziți, pisica va avea o diaree negricioasă și o anemie puternică.

Protozoare

Protozorele, organisme unicelulare, sunt alte tipuri de paraziți intestinali care afectează pisicile. Există două tipuri de protozoare care pot afecta animalul nostru de companie:
Giardia: sunt protozoare de dimensiuni microscopice care se agață de mucoasa intestinului subțire. Acest parazit este des întâlnit la pisicile care trăiesc libere. Forma activă a parazitului Giardia trăiește în intestinul pisicii. Există, de asemenea, și o formă inactivă, care trăiește în mediu și este ascuns datorită unei carcase. Astfel, pisica dacă ingerează această carcasă, va ingera și parazitul. Pentru acest parazit intestinal, tratamentul nu este unul special, dar este destul de dur. Poate avea efecte adverse, așadar antibioticele puternice trebuie administrate cu grijă pentru a nu dăuna sănătății animalului.
Coccidia – acești paraziți intestinali prezintă o rezistență ridicată în mediu, mai ales în zonele umede. Isospora este cea mai cunoscută variantă a Coccidiei, care poate provoca enterită acută, mai ales la puii de pisică, în primele luni de viață. Toxoplasma, este un alt tip de parazit intestinal întâlnit la pisici.

Viermii cu cârlig

Viermii cu cârlig sau viermii bici reprezintă alte tipuri de viermi intestinali care afectează pisica. Animalul de companie poate lua cu ușurință acești paraziți prin lingere și necesită produse antiparazitare speciale, administrate la recomandarea medicului veterinar. Din cauza acestor paraziți intestinali, pisica poate avea probleme grave de sănătate, afectând sistemul imunitar. Dacă puii de pisică sunt infestați cu viermii cu cârlig, acest lucru poate duce la întârzieri în creșterea pisicii, iar în timp pot apărea forme severe de anemie.

Cum ne dăm seama că pisica noastră are paraziți interni?

În cazul în care pisica noastră are paraziți interni, există mai multe simptome după care să ne ghidăm. Medicul veterinar va pune un diagnostic după un control amănunțit. Nu este posibil să ne dăm seama dacă o pisică are viermi intestinali doar printr-o simplă observare a animalului. Există o serie de simptome care necesită atenție:
• Diaree
• Pierdere în greutate
• Blană uscată sau aspră, lipsită de strălucire
• Vărsături
• Scaune cu sânge
• Abdomenul umflat
• Letargia
• Prezența viermilor în fecale sau în jurul animalului
• Umflare și înroșirea zonei anale

Cum se face deparazitarea internă la pisici?

Deparazitarea internă la pisici trebuie făcută regulat, pentru ca animalul nostru de companie să nu aibă probleme de sănătate. Tratamentele regulate de deparazitare trebuie respectate conform medicului veterinar. Acesta va ține cont de stilul de viață al pisicii și va lua în considerare dacă are contact și cu alte pisici.

Pe Biotur Shop veți putea achiziționa produse esențiale pentru igiena animalului de companie, inclusiv suplimente și vitamine pentru pisica dumneavoastră.

Trimiteți-ne e-mail