Vaccinare pisici – cum și când trebuie făcută
În cazul în care aveți pisici, atunci este esențial să realizați o schemă completă de vaccinare pentru pisici pentru a le proteja de diferți factori externi ce le-ar putea în pericol sănătatea lor, dar și pe a noastră. Pentru ca pisica să fie sănătoasă, medicii veterinari ne recomandă să nu omitem vaccinarea micilor feline. Prin intermediul vaccinului sunt injectați agenți patogeni, prin care pisica își formează anticorpi. Astfel, pisica este ferită de diferitele boli, ce i-ar putea pune viața în pericol. De asemenea, este important ca schema de vaccinare să fie realizată la vârsta potrivită. Vaccinarea pisicilor presupune asnumite vaccinuri de bază, dar există și unele neesențiale care sunt realizate pe baza anumitor recomandăriîn funcție de riscul de expunere la o anumită boală sau un anumit virus. Pisoiul tău va avea nevoie de două serii de vaccinări: prima la nouă săptămâni și a doua la trei luni. După aceea, pisoii și pisicile necesită frecvent imunizări anuale de „rapel”. Ține-ți pisoiul în casă până când este complet vaccinat (și sterilizat).
Vaccinare pisici – când trebuie făcută
Vaccinarea pisicilor trebuie realizată la vârsta potrivită pentru a nu expune animalele la mediul înconjurător unde pot intra în contact cu alte animale purtătoare de boli. La naștere, puii de pisică sunt protejați de anticorpii trimiși de mama prin intermediul primului ei lapte, colostru. În această perioadă puii de pisică sunt expuși la diferite infecții, întrucât concentrația de anticorpi de la mama nu mai este suficientă. Nu uitați că înainte de prima vaccinare trebuie realizată deparazitarea. Aceasta se va face la vârsta de 4 săptămâni, cu un rapel la 10-14 zile. Platforma Biotur Shop vă pune la dispoziție pipetă antiparazitară pisici de la Biokill, ce se administrează între omoplații animalului.
Schema de vaccinare la pisici trebuie începută la vârsta de opt săptămâni (sau între șapte și nouă săptămâni). A doua injecție se administrează la trei săptămâni după prima doză, iar cel de-al treilea vaccin între 12 și 16 săptămâni. La vârsta de un an, medicul veterinar va administra pisicii injecții de rapel anuale pentru aceleași virusuri. Chiar și pisicile adulte trebuie vaccinate, întrucât pot intra în contact cu bolile cuprinse în schema de vaccinare.
Vaccinare pisici – care sunt vaccinurile realizate?
Schema de vaccinare la pisici cuprinde vaccinuri de bază și vaccinuri opționale. Cele din urmă vor fi administrate la recomandarea medicului veterinar. Vaccinurile esențiale sunt cele contra panelucopeniei, rihotraheitei infecțioase și calicivirozei. De asemenea, stăpânii de animale de comanie sunt obligați de lege să-și vaccineze animalele și împotriva rabiei, în cazul în care călătoresc cu acestea în afara țării.
Schema de vaccinare la pisici începe la vârsta de opt săptămâni, contra calicivirozei, rinotraheitei și panleucopeniei. Al doilea vaccin se face la interval de trei săptămâni după prima doză, la care se adaugă și vaccinul anti-rabic. La un an de la ultima administrare se repetă vaccinarea precedentă.
Vaccinul anti-rabic la pisici este recomandat să fie administrat anual. Este o măsură de precauție împotriva rabiei, o boală fatală pentru oameni, dacă intră în contact cu saliva unui animal infectat, prin mușcături sau zgârieturi. Dacă pisica ta este vaccinată împotriva rabiei, atunci nu vei avea probleme în această privință, chiar dacă animalul tău de companiei va intra în contact cu o altă feline infectată. De asemenea, și șoarecii și șobolanii sunt purtători de rabie și pot transmite foarte ușor boala unei pisici care îi vânează. Este obligatorie deparazitarea internă la pisici, înaintea administrării acestui vaccin.
Vaccinurile de bază vor proteja pisica împotriva următoarelor boli:
- Gripa felină – este cauzată de diverși agenți patogeni, inclusiv virusul herpetic felin (fHV) și calicivirusul felin (FCV). Gripa felină afectează ochii, gura și căile respiratorii.
- Virusul panleucopeniei feline (FPV – parvoviroza) – o boală des întâlnită, principalele semne fiind voma și diareea. Virusul poate fi contractat din zona în care a stat un animal bolnav chiar și după un an. Vaccinul reprezintă cea mai bună soluție pentru a preveni această boală, și se realizează la vârsta de 9-10 săptămâni, urmat de un rapel la 4-5 luni.
- Virusul leucemiei feline (FeLV) – afectează sistemul imunitar, iar pisica devine vulnerabilă și la alte boli.
Vaccinul polivalent se administrează la 12 săptămâni împotriva jigodie, hepatitei infecțioase, parvovirozei și parainfluentei.
În funcție de mediul în care trăiește pisica, medicul veterinar va mai adăuga și alte vaccinuri la schema de vaccinare la pisici. Este esential ca pisica ta să aibă toate vaccinurile de bază, pentru a nu exista riscul de a contracta boli periculoase, ce îi pot provoca leziuni permanente, sau chiar decesul. Este important să duceți pisica la medicul veterinar anual, pentru a monotoriza starea de sănătate a animalului de companie.
Pe platforma Biotur Shop veți găsi hrană de calitate de la furnizori de încredere, precum Prolife, și accesorii pentru pisicile dumneavoastră.