Sterilizare pisici – când se realizează și alte informații utile

Sterilizarea pisicii este un subiect de interes pentru cei care au aceste mici feline drăgălașe la ei în curte sau casă. Puii de pisică sunt drăguți, însă, de cele mai multe ori, pisoii ajung să trăiască pe străzi, pentru că nu există doritori care să îi adopte. Pisicile de pe stradă fără stăpân se împerechează destul de des, iar puii ajung să trăiască pe străzi, sau chiar să moară din cauza condițiilor insalubre. Să ai un animal de companie este o responsabilitate foarte mare, de aceea atunci când adopți sau cumperi o pisică sau un câine îți iei un angajament pe care trebuie să-l respecți. De aceea, sterilizarea sau castrarea animalelor de companie este cea mai eficientă metodă, prin care ne putem asigura că nu vor exista pui care să ducă o viață grea pe străzi, fără un stăpân care să le poarte de grijă.

Sterilizare pisici – de ce este importantă?

Sterilizarea pisicilor este importantă, întrucât pisica ta va evita sarcinile nedorite și va fi protejată și de anumite boli. În momentul în care pisica ta ajunge la maturitate sexuală, adică între patru și șase luni, mica felină poate să rămână gestantă.

Sterilizarea este o operație simplă, care durează puțin și presupune îndepărtarea organelor de reproducere sexuală ale pisicii. La femele se numește sterilizare și implică eliminarea ovarelor și uterului, printr-o intervenție chirurgicală în zona abdominală. Masculii se castrează și presupune înlăturarea testiculelor.

Sterilizarea pisicilor cau castrarea motanilor este importantă și din considerente medicale, întrucât dacă această operație este efectuată la o vârstă tânără se va preveni apariția complicațiilor la nivelul genito-urinar. De asemenea, se reduce riscul de contactare a Virusului Imunodeficienței Feline, prin reducerea agresivității cauzată de modificările hormonale. Este redus riscul de cancer de col uterin, ovarian și mamar.

Pe străzi sunt foarte multe pisici care nu au stăpân. De asemenea, adăposturile sunt suprapopulate. De aceea, sterilizarea animalelor de companie este o necesitate pentru protecția animalelor. Când nu sunt castrate sau sterilizate acestea sunt mult ma agresive, mai ales motanii, care încearcă să-și marcheze teritoriul. Atunci când pisicile sunt în călduri, masculii pot purta lupte permanente.

La ce vârstă se sterilizează pisicile?

Momentul cel mai potrivit pentru sterilizarea sau castrarea pisicilor este între șase și opt luni, atunci când ajung la maturitate sexuală. Există rase care ating maturitatea sexuală mult mai târziu. Așadar, atunci când alegem să mergem la veterinar pentru a steriliza pisica trebuie să luăm în considerare mai mulți factori. Este indicat să sterilizăm femelele după primul ciclu de călduri, care se întâmplă în jurul vârstei de șase luni. Vei observa anumite schimbări comportamentale, precum mieunat excesiv, se freacă de mobile sau de picioarele tale și adoptă o poziție de împerechere ori de câte ori li se atinge spatele.

Sterilizare pisici – avantaje

Sterilizarea pisicilor prezintă anumite avantaje:

  • Nu vor mai exista pui nedoriți
  • Eliminarea riscului de a intra în permanență în călduri
  • Pisica sterilizată va fi protejată de boli precum, infecții la nivelul tractului urinar, cancer mamar, ovarian sau de col uterin
  • Pisicile au un comportament mai docil, sunt mai relaxate și mai încrezătoare
  • Speranța de viață crește
  • Nu mai au un nivel de agresivitate la fel de ridicat

Sterilizare pisici – posibile complicații

Intervenția de sterilizare a pisicilor ar putea avea anumite complicații, ca și în cazul altor proceduri chirurgicale. Astfel, există un risc dat de anestezie, de aceea înainte de procedură medicul veterinar va verifica toleranța animalului la anestezic. De asemenea, există riscul de sângerare. În timpul procedurii, vasele de sânge ale ovarelor sau ale testiculelor sunt legate cu așa-numitele ligaturi. Există riscul ca această ligatură să poată aluneca neobservată, ceea ce poate duce la o sângerare. Pisica trebuie atent supravegheată după operația de sterilizare și dusă la medicul veterinar dacă este foarte apatică. De asemenea, după cum este bine cunoscut, pisicile simte nevoia în mod natural să-și lingă rănile. Însă, în acest mod, felina își poate elimina suturile, iar bacteriile din saliva pisicii pot infecta zona operației. De aceea, este recomandat să-i puneți pisicii un guler, pentru a nu exista riscul să-și lingă rana după operație.

Înainte de operația de sterilizare, pisica nu trebuie să mănânce nimic cu cel puțin 12 ore înainte de intervenție. Are voie să bea apă. Este important să te asiguri că pisica nu este în călduri în momentul operației, întrucât există riscul crescut de hemoragii post-operatorii.

Sterilizare pisici – alege mâncarea premium de la Biotur

Sterilizarea pisicilor este importantă din mai multe motive: este redus riscul de a dezvolta boli la nivelul genito-urinar și nu vor mai exista atât de multe pisici pe străzi, fără stăpân.

Este importantă nutriția după sterilizarea pisicilor. Astfel, Biotur pune la dispoziția voastră mâncare premium pentru pisici sterilizate. În cazul în care pisica a fost castrată, alimentația animalului de companie trebuie schimbată. Este important să alego o hrană uscată ce îi poate proteja pisicii rinichii și care să poată să prevină obezitatea. De asemenea, odată cu sterilizarea scade și necesarul caloric cu până la 30%.

Golosi Cat Sterilizat, este o hrană specifică pentru pisicile sterilizate care au o mare nevoie de energie. Puiul este ușor digerabil,  extrem de gustos, ideal și pentru pisicile cu gusturi dificile.

Adaosul de L-carnitină ajută de asemenea la arderea grăsimilor transformându-l în energie pentru a evita riscul unei creșteri a greutății corporale, în timp ce procentul ridicat de proteine ​​favorizează menținerea masei musculare, ceea ce este important pentru pisicile care au tendința de a fi sedentare. Consumul corect de magneziu și fosfor promovează sănătatea tractului urinar și ajută la controlul pH-ului urinar.

Trimiteți-ne e-mail