Pești de acvariu – sfaturi de îngrijire
Dacă ai pești de acvariu, însă nu ești familiarizat cu metodele de îngrijire, în articolul de astăzi vă vom explica cum să aveți pești sănătoși și un mediu întreținut corect pentru sănătatea acestora.
Să ai un acvariu în casă este un lucru minunat, care înfrumuțesează aspectul locuinței tale. De asemenea, la fel ca un animal de companie, și peștii au nevoie de anumite medicamente sau condiții care să le asigure un trai de viață sănătos și cât mai îndelungat. Cei care au un acvariu, vor să aibă diferite specii de pești, cât mai viu colorate, care să conviețuiască împreună. Însă, există anumite cazuri, când nu poți pune mai multe specii de pești în același mediu, cum ar fi peștii betta, care sunt pești teritoriali și nu pot conviețui cu alți pești Betta, însă nu este nicio problemă să aduci în acvariu specii de pești pașnici. Toate aceste amănunte, despre combinarea speciilor de pești în același mediu acvatic, precum și alte aspecte legate de întreținerea acvariului, le vom discuta în cele ce urmează.
Pești de acvariu – cum îi alegem pe cei potriviți
Există multe specii de pești de acvariu pe care poți să le achiziționezi. Cele mai căutate specii sunt:
- Peștele Betta
- Peștele arlechin
- Peștele tigru
- Peștele zebră
- Peștele scalar
Este ideal să nu cumperi toți peștii deoadată, deoarece bacteriile benefice nu vor face față cantității mari de deșeuri pe care peștii le vor elimina. Poți începe cu 5 pești in acvariu într-o săptămână. Atunci când cumperi un pește trebuie să te asiguri de dimensiunea la care va crește atunci când ajunge la maturitate, care este intervalul de temperature și pH-ul apei potrivit, precum și speciile de pești cu care este compatibil.
În ceea ce privește mâncarea peștilor de acvariu, platforma Biotur pune la dispoziția dumneavoastră hrană de calitate, care să le asigure peștilor o dezvoltare sănătoasă. SUPERVIT MINI GRANULAT este o hrană completă sub formă de granule mici, ușor submersibile, pentru hrănirea tuturor categoriilor de pești mici, crustacee.
Nevoile nutriționale și energetice sunt satisfăcute de o formulă excepțional de bogată bazată pe câteva zeci de ingrediente atent selectate de cea mai bună calitate, inclusiv crustacee, moluște și alge.
Sistemul imunitar al peștilor și crustaceelor este întărit de beta-glucan și vitamina C stabilizată.
SUPERVIT MINI GRANULAT se dovedește util în hrănirea peștilor nano datorită dimensiunilor reduse, formulei bogate și faptului că granulele nu se dezintegrează în apă, ceea ce este extrem de important în cazul acvariilor nano.
Pești de acvariu – îngrijirea acvariului
Peștii de acvariu au nevoie de un mediu adecvat,iar dacă sunteți începători în îngrijirea unui acvariu, nu trebuie să vă panicați. Domeniul acvaristicii nu trebuie să vă sperie, deoarece nu este imposibil să întreții corespunzător un astfel de terariu.
Pești de acvariu – cum alegem apa?
Apa petru pești de acvariu nu trebuie să fie orice apă, pe care o poți colecta de la ploaie sau din fântână, întrucât poate conține anumite substanțe dăunătoare, iar variațiile la nivel de parametri ai apei pot fi foarte mari.
Apa de la robinet poate fi folosită, însă este necesară și instalarea unui preparator pentru apă și a bacteriilor incipiente. Apa poate conține clor, cupru sau alte substanțe nocive pentru pești, de aceea este obligatorie luarea în calcul a unui filtru de apă.
Un alt aspect important îl reprezintă verificarea valorilor apei periodic. De-a lungul timpului, din cauza proceselor de transformare biologică, a excremententelor peștilor și a activității microorganismelor, în apă se strâng substanțe care nu sunt dorite și care pot dăuna acvariului și locuitorilor săi. De aceea, trebuie verificate aceste valori ale ape și să te asiguri că se încadrează în parametrii normali.
După ce valorile alei corespund (pH între 6,5 și 8,5, precum și pondere de nitrit și amoniac aproape de 0 mg/l), abia atunci poți începe popularea acvariului cu pești. Acvariul se populează cu pești după 3 săptămâni, întrucât de-abia atunci se formează bacteriile filtrante vitale pentru mediul acvatic.
Apa trebuie schimbată periodic sau trebuie efectuată o înlocuire parțială a acesteia. Micul biotop creat de tine la tine în casă trebuie controlat constant, întrucât acesta nu se reglează de la sine, așa cum se întâmplă în natură.
Pești de acvariu – sistem de filtrare pentru acvariu
Dacă aveți un acvariu, automat aveți nevoie și de un sistem de filtrare. Deoarece de-a lungul timpului se pot acumula excremente ale peștilor, resturi de hrană și plante moarte, toate vor fi dăunătoare pentru peștii din acvariu.
Există atât filtre pentru exterior, cât și pentru exterior. Filtrul se alege în funcție de dimensiunile, respectiv volumului acvariului. Dacă aveți un acvariu mic este suficient un filtru de interior, care trebuie curățat de când în când.
Curățarea filtrului poate fi efctuată de tine, fără a fi nevoie neapărat de un specialist.
Biotur pune la dispoziția dumneavoastră filtrul intern multifuncțional NEWA COBRA CF 75 CU SKIMMER DE SUPRAFATA 250L/h, MAX 75L. Filtrul intern NEWA COBRA este un filtru submersibil conceput pentru utilizare in interior.
Pești de acvariu – iluminare acvariu
Peștii de acvariu au nevoie și de un sistem de iluminare adecvat. Lumina joacă un rol foarte important mai ales în acvariile de apă dulce, contribuiind la dezvoltarea armonioasă a biotopului miniatural. Prin procesul de fotosinteză, sub influența luminii, plantele descompun dioxidul de carbon din apă în carbohidrați și zahăr, componentele principale ale plantei. De asemenea, se produce și oxigen, care este vital pentru pești și alte organisme animale din acvariu.
Pe platforma Biotur Shop aveți la dispoziție diferite modele de surse de iluminat pentru acvarii, care vor reda un spectru cromatic adecvat și atractiv.
Lampa LED BLACK a fost construită pentru iluminatul acvariilor, cu o cantitate de lumină suficientă pentru acvariile plantate, satisfăcând exigențele spectrale necesare proliferării plantelor acvatice. Iluminatul optim este garantat folosind această lampă de acvariu.
Emite considerabil mai puțină căldură decât o lampă cu bec economic, iar durata de viață este mult mai mare.
Pești de acvariu – plante
Plantele pe care le alegi pentru peștii de acvariu sunt și ele importante, pentru că trebuie să creezi un spațiu adecvat, iar peștii trebuie să se simtă cât mai confortabil.
De asemenea, înainte de a pune plantele în acvariu, trebuie să pui un substrat. Acesta se pune pe fundul acvariului și joacă un rol esențial în dezvoltarea plantelor. Trebuie să aibă o grosime de 7 cm, pentru ca rădăcinile plantelor să se poată dezvolta în voie. Poți folosi nisip, pietriș sau turbă acoperită cu nisip. Nu este indicat să folosești doar nisip sau pietriș foarte fin, întrucât poate exista riscul de sufocare a rădăcinilor plantelor, iar reziduurile cu rol de nutrient nu vor avea acces.
Pe Biotur ai o varietate de nisipuri la dispoziție, cum ar fi NISIP ACV FLAMINGO ALB-NEGRU. Poate fi folosit în combinație cu pietriș și nu influențează sau modifică parametrii apei.
Pești de acvariu – încălzitor
Încălzitorul joacă și el un rol important pentru un acvariu, pentru că ajută la menținerea unei temperaturi ideale pentru pești și plante. Temperatura tebuie să fie cuprinsă între 23 și 26°C.
Încălzitorul Newa Presetat 25°C NTT cu tub quartz este un încălzitor automat, submersibil, pentru utilizare numai în acvarii și în terarii de interior.
Tubul este din quartz și este extrem de rezistent la șocuri termice.
Încalzitorul Newa Presetat 25°C NTT cu tub quartz include o oprire termică cu resetare automată și un termostat electronic, prestat la 25°C ±1°.
Pești de acvariu – platforma Biotur vă stă la dispoziție cu cele mai bune produse
Peștii de acvariu au nevoie de o îngrijire specială, pentru a le fi asigurată o dezvoltare armonioasă. Platforma Biotur vă pune la dispoziție tot ceea ce ține de îngrijirea acestora, de la acvarii, hrană, până la filtre și pompe de aer. De asemenea, Biotur vă stă la dispoziție cu articole pentru câini, pisici, precum și animale de fermă.