Perioada de gestație la pisici – tot ce trebuie să știi
Perioada de gestație la pisici durează aproximativ 60-67 de zile, iar semnele din perioada sarcinii sunt vizibile după aproximativ 2-3 săptămâni. Dacă pisica ta a fost în “călduri” și a avut contact cu un motan, atunci șansele ca aceasta să fie gestantă sunt foarte mari. Din a treia săptămână de sarcină, pisica va avea scchimbări comportamentele, hormonale și fizice. În articolul de astăzi, vom detalia ce înseamnă perioada de gestație la pisici, câți puiuți poate să aibă o pisică și alte lucruri esențiale pentru ca mica felină să aibă o naștere liniștită și sănătoasă. De cele mai multe ori, pisicile sunt obișnuite să nască singure, dacă sunt în sălbăticie. Pisicile domestice au nevoie de puțin ajutor din partea stăpânilor, în cazul în care nașterea întâmpină anumite dificultăți.
Perioada de gestație la pisici – ce înseamnă?
Perioada de gestație la pisici poate varia, însă de cele mai multe ori aceasta ține 9 săptămâni. Pisica atunge maturitatea sexuală la vârsta de 6 luni, iar perioada de călduri, înseamnă că este pregătită să susțină o sarcină. De cele mai multe ori, pisicile intră în călduri de la sfârșitul iernii și până în toamnă și durează aproximativ între 10 și 15 zile.
Pisicile care trăiesc în apartament pot intra în călduri pe tot parcursul anului, deoarece organismul lor nu mai face distincția între anotimpuri, din cauza luminii artificiale. Așadar, dacă nu vrei să ai o casă plină de pui de pisică, poți alege să-ți sterilizezi animalul de companie. De asemenea, este important ca în perioada de gestație la pisici, felina să fie separată de motani, întrucât, chiar și atunci, pisica poate rămâne din nou gestantă. Din păcate, pisoii din cea de-a doua perioadă de călduri nu se dezvoltă cum trebuie și mor. De aceea, este important să ținem departe pisica gestantă de motanii necastrați, cel puțin în primele trei săptămâni.
Perioada de gestație la pisici – semne
Perioada de gestație la pisici este vizibilă după aproximativ trei săptămâni. Dacă nu ești sigur că animalul tău de companie are puiuți, atunci poți merge la medicul veterinar, unde acesta îți poate confirma printr-o ecografie. Acesta va stabili dacă pisica este gestantă, cât de avansată este sarcina, starea de sănătate a pisicii, dar și câți puișori va avea.
Dacă pisica este gestantă, atunci veți observa următoarele semne:
– Pisica este mai drăgăstoasă și caută să fie alintate de ceilalți
– Pisica are stări de greață, precum femeile însărcinate dimineața. Dacă stările de greață se intensifică, atunci este recomandat să mergeți la medicul veterinar.
– Mameloanele pisicii se vor umfla și se vor înroși
– Greutatea pisicii va crește cu aproximativ 1-2 kg (dacă ia mai mult în greutate, s-ar putea ca pisica să sufere de obezitate)
– Burtica piscii se va umfla
– Apetitul pisicii va crește (este recomandat să apelați și la părerea unui specialist, pentru a fi sigur că pisica nu are paraziți interni)
– Pisica va căuta locurile liniștite din casă
– Atunci când se apropie perioada în care pisica trebuie să fete, mica felina va avea stări de somnolență. Astfel, își va conserva energia pentru momentul nașterii
– Temperature normal a corpului este de 37.7 grade Celsius. În momentul în care aceasta va scădea, înseamnă că pisica va naște în orice moment.
Pisica poate avea între unul și opt pui la o naștere. La prima naștere, pisica nu va făta mai mult de 3 pui. Fertilitatea maximă la pisici este între vârsta de 2-4 ani.
Perioada de gestație la pisici – momentul când pisica fată
Perioada de gestație la pisici reprezintă clipe minunate, întrucât înseamnă că pisica va aduce pe lume niște ființe drăgălașe, care vor aduce bucurie în viața stăpânului. Momentul nașterii începe la fel ca la o femeie. Travaliul începe odată cu dilatarea și contracțiile. Pisicile au un dop de mucus, pe care îl pierd înainte de naștere cu 6 sau 7 zile sau la începutul travaliului. Următoarea etapă este ruperea apei, după care puiuții vor apărea nu mai târziu de 2 sau 3 ore. Puii se vor naște la interval de câteva minute, jumătatae de oră, sau chiar o oră. Dacă timpul se mărește, atunci înseamnă că există câteva complicații și este indicat să apelați la un medic veterinar. Intervențiile din exterior trebuie să aibă loc doar atunci când este absolut necesar. Pisica trebuie lăsată în pace în momentul nașterii, pentru a nu se simți amenințată de niciun factor extern. Poți să o observi de la distanță, subtil. Puii se nasc cu sacul amniotic și cu cordonul ombilical. Pisica va curăța puii singură de acel lichid și va roade cordonul ombilical. Dacă nu se întâmpla asta, atunci poți curăța puii cu un tifon steril pentru a le elibera nările puiuților și poți să-i mângâi ușor pe spate pentru a le ușura respirația. Îm momentul în care, trec mai mult de două ore de la nașterea ultimului pui, atunci nașterea s-a terminat. Pisica atunci se va ocupa de pui: îi va curăța, îi va alăpta și le va face culcuș pentru a avea unde să se odihnească.
Perioada de gestație la pisici – alimentația
Alimentația este foarte importanță în perioada de gestație la pisici. În această perioadă este esențial ca aportul de proteine să fie crescut. De asemenea, puteți apela la suplimente alimentare pe care le puteți găsi în pet-shopuri sau în farmacii veterinare. Pisica ta are nevoie de mâncare premium, pentru a-i oferi energia necesară pentru momentul când aceasta va da naștere puilor. Cu hrana potrivită, pisoii vor avea parte de o dezvoltare armonioasă. Biotur Shop vă pune la dispoziție mâncare de înaltă calitate. Hrana uscată premium Golosi Cat Tri Mix este o hrană extrem de gustoasă datorită amestecului de carne albă și roșie bogata in aminoacizi prețioși, utili pentru menținerea tonusului muscular si o vitalitate maximă.
Taurina joacă de asemenea, un rol important, fiind un antioxidant care ajută la protejarea membranelor miocardice, iar Vitamina A este necesară pentru o vedere și o blană sănătoasă. Integrarea extinsă de vitamine și minerale contribuie la limitarea proceselor oxidative, și adăugarea unui gust mai bun.