Hipertiroidism la pisici – Cauze. Simptome. Tratament
Hipertiroidismul la pisici este o afecțiune ce se manifestă printr-o producție în număr foarte mare de hormoni tiroidieni și printr-o creștere consecutivă a ratei metabolice. Glanda tiroidă, compusă din doi lobi tiroidieni, este localizată la nivelul gâtului, având rolul de a regla rata metabolică a organismului.
Hipertiroidismul afectează în mod special pisicile în vârstă. De cele mai multe ori, tumorile care se produc la nivelul glandei tiroide sunt benigne sau non-maligne. Această boală afectează majoritatea organelor la pisici, în special inima.
Ce este hipertiroidismul la pisici?
Hipertiroidismul la pisici este o boală metabolică ce se caracterizează printr-o creștere excesivă a hormonilor tiroidieni. O tiroidă hiperactivă poate provoca probleme grave de sănătate, printre care probleme cu circulația sângelui sau orbire. Pisicile care suferă de această boală și nu urmează un tratament adecvat, mor din cauza unei boli de inimă cauzată de hipertiroidism.
Tiroida este o glandă formată din doi lobi care se găsesc în partea din față a gâtului. Nu este o glandă palpabilă în mod normal, care secretă hormoni tiroidieni (tetra-iodotironina sau tiroxina -T4- si tri-iodotironina -T3-), având funcția de reglare a metabolismului. Hormonul de stimulare a tiroidei reglează producția acestei glande, care este produs de glanda pitutară, care la rândul său este reglată de hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH), produs în hipotalamus.
Pisicile cu vârsta cuprinsă între 4 și 16 ani sunt mai predispuse la această boală. Șansele de vindecare sunt mari, dacă boala este depistată la timp și pisica bolnavă urmează un tratament specific hipertiroidismului.
Hipertiroidismul la pisici – Cauze
Hipertiroidismul la pisici este cauzat de o tumoră necanceroasă, localizată undeva pe glanda tiroidă. În cele mai multe cazuri, tumoarea este benignă, însă câteodată, aceasta poate să fie malignă. De aceea, este important să vă prezentați la medicul veterinar, dacă observați schimbări majore în comportamentul pisicii pentru un diagnostic corect din partea unui specialist.
Hipertiroidismul este cea mai întâlnită tulburare endocrină la pisici.
Hipermetabolismul este produs de un exces de hormoni tiroidieni, cauzând o accelerare a reacțiilor biochimice ale organismului. În peste 95% dintre cazuri reprezintă un adenom sau hiperplazie adenomatoasă a tiroidei, iar în 80% din cazuri este bilaterală. Un procent de doar 2% se datorează cancerului tiroidian.
Hipertiroidismul afectează inima, rinichii și ficatul. Cu cât este diagnosticată mai repede, cu atât este tratată mai rapid și mai ușor. În cazul în care nu este localizată la timp, pot apărea diverse boli secundare.
S-a constatat faptul că pisicile care trăiesc în casă și cele care consumă alimente comerciale industriale sub formă de conserve sau care conțin izoflavone sunt mai predispuse la această boală.
Hipertiroidismul la pisici – Simptome
Hipertiroidismul la pisici prezintă diferite efecte, întrucât hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru reglarea metabolismului.
Cele mai frecvente simptome ale hipertirodismului la pisici sunt:
– Pierderea în greutate, chiar dacă pisica are un apetit crescut (polifagie)
– Modificări comportamentele (letargie, hiperactivitate, agresiune, nervozitate)
– Sarcopenie
– Tahicardie
– Hipertensiune
– Slăbiciune musculară, tremor
– Vărsături, diaree
– Prezența nodulilor în zona cervicală
– Poliurie/polidipsie
Boala lăsată netratată poate duce la complicații precum, debutul insuficienței cardiace, boli hepatice și renale, anemie, emaciere cronică sau disfuncții metabolice severe care pot provoca decesul animalului de companie.
Hipertiroidism la pisici – Diagnostic
Hipertiroidismul la pisici este o afecțiune ce trebuie tratată imediat, pentru a nu exista complicații, ce pot pune în pericol viața animalului de companie. Medicul veterinar prelevează o probă de sânge (examen hematologic) și urină (examen biochimic complet). De asemenea, investigațiile efectuate sunt ecografia abdominală, radiografie toracică (pentru evaluarea siluetei cardiace și bronhiile – bronhogramă) și ecocardiografie (în care se observă adesea un ventricul stâng mărit).
Hipertiroidism la pisici – Tratament
Tratamentul pentru hipertiroidismul la pisici are drept scop realizarea eutiroidismului, adică stabilizarea concentrației de hormoni tiroidieni. De asemenea, medicul veterinar va administra anumite medicamente pentru evitarea hipotiroidismului și a efectelor secundare ale bolii.
Pisica care suferă de hipertiroidism și este sub terapie medicamentoasă are nevoie de monitorizare clinică și analize de laborator. Prima vizită la medic se efectuează la 2-3 săptămâni de la începerea tratamentului, iar după aceea pisica va fi verificată la 3 săptămâni, până când se vor atinge nivelurile normale ale hormonilor tiroidieni ( eutiroidismul). De asemenea, pisicile care suferă de hipertiroidism au nevoie de o dietă echilibrată, care să conțină un aport suficient de iod alimentar (dietă cu un conținut scăzut de iod).
În anumite cazuri, medicul veterinar va recomanda terapia chirurgicală, ce implică îndepărtarea chirurgicală a tiroidei. Este o procedură ușoară, rapidă și eficientă. În cazul în care se apelează la această metodă de tratare a hipertiroidismului, este necesară administrarea unui tratament medicamentos cel puțin două săptămâni, pentru a stabiliza nivelurile de T4 și pentru a face pacientul stabil din punct de vedere cardiocirculator.
Biotur Shop este un distribuitor de produse farmaceutice, biologice pentru animalele de companie și pentru cele de fermă. Biotur Shop vă pune la dispoziție Felimazole, tratament pentru hipertiroidismul la pisici. Medicamentul este pentru stabilizarea hipertiroidismului la feline înainte de tiroidectomie chirurgicală și pentru tratamentul pe termen lung al hipertiroidismului la feline, doza inițială recomandată este de 5 mg pe zi. Ori de câte ori este posibil, doza zilnică totală trebuie divizată în două și administrată dimineața și seara. Comprimatele nu trebuie divizate.
Biotur este un distribuitor de încredere, care oferă atât produse pentru îngrijirea animalelor de companie, precum și medicamente pentru tratarea dermatofitozei la pisici și alte afecțiuni.