Dermatofitoza la pisici – Cauze. Simptome. Tratament
Dermatofitoza la pisici reprezintă o infecție micotică a pielii, foarte răspândită la animalele de companie. Această afecțiune mai poartă numele și de „viermi inelați”, datorită aspectului leziunilor. Dermatofitoza sau micoza este cauzată de un grup de fungi microscopici cunoscut sub ca dermatofiți (ciuperci ce trăiesc pe piele). Această boală este produsă de Microsporum canis, Microsporum Gypseum, Trichophyton Mentragophytes si altele. De asemenea, pisicile tinere, cele cu blana lungă sau cu probleme de piele preexistente sunt mai predispuse la a avea această micoză.
Cum acționează dermatofitoza?
Dermatofitoza este o boală contagioasă de natură infecțioasă. Această afecțiune acționează la nivelul pielii, provocând eczeme în țesutul mort al pielii, blănii și ghearelor pisicii. De cele mai multe ori, animalele foarte tinere sunt afectate de această boală, unele având și mai puțin de un an. Este o boală transmisibilă, de la câine la pisică și invers, de la pisică la pisică sau de la câine la câine. Se poate transmite foarte ușor de la un animal bolnav la altul, prin pielea deteriorată, prin eritem, fisuri, zgârieturi, mușcături, dar și prin simplul contact cu o lesă, botniță, obiecte de mobilier sau castroanele pentru apă și mâncare. De asemenea, pisica poate lua această infecție a pielii și de la o rozătoare purtătoare cu această ciupercă. Acești agenți ai bolii se infiltrează în pielea animalului și încep să se înmulțească. Aceștia afectează foliculii de păr, de unde rezultă lipsa totată a părului pe anumite porțiuni ale pielii. Parazitul se hrănește cu keratină, suprafața moartă exterioară a pielii în creștere și a unghiilor.
Dermatofitoza la pisici poate dura destul de mult, deoarece perioada de incubație depinde de agentul patogen, de gradul de infecție cu acesta și de cât de mult este afectat sistemul imunitar al animalului de companie. Câteodată, poate ține doar câteva zile, însă în anumite condiții, boala poate dura câteva săptămâni sau luni.
Dermatofitoza se transmite cel mai ușor atunci când există umiditate atmosferică ridicată și temperaturi mari. De aceea, vara este momentul propice al acestor agenți patogeni să infecteze animalele de companie.
Dermatofitoza – cauze
Dermatofitoza poate apărea atât la pisici, cât și la alte animale. Cele mai predispuse animale sunt cele foarte tinere, puii de pisică cu vârsta până într-un an, întrucât au o concentrație mai mică de acizi grași în sebum. De asemenea, și felinele mai în vârstă cu un sistem imunitar scăzut sunt predispuse la acestă afecțiune a pielii. Principalele cauze ale dermatofitozei sunt:
– Subnutriția
– Prezența unor paraziți intestinali
– Condiții de stres sau supraaglomerare
– Spălarea excesivă
Dermatofitoza – simptome
Dermatofitoza la pisici se manifestă pintr-o serie de simptome vizibile, cum ar fi:
– Zone circulare lipsite de păr (alopecie)
– Piele crustoasă și inflamată
– Acnee în jurul bărbiei, mătreață
– Mâncărime (prurit) în anumite cazuri
În funcție de agentul patogen, simptomele bolii pot varia. De cele mai multe ori, boala se poate observa cel mai ușor la felinele cu părul lung. În cazul în care pisica suferă de această afecțiune, pielea poate fi purulentă și pot apărea mai multe cruste, care favorizează dezvoltarea unor infecții cutanate de stafilococ sau streptococ. Atunci când pisica are dermatofitoza, animalul de companie poate părea să aibă urme de murdărie, însă acele cruste sunt leziuni la nivelul pielii. În cazul în care observați unul dintre simptomele enumerate mai sus la pisica dumneavoastră, atunci vă recomandăm să efectuați un control la medicul veterinar.
Dermatofitoza – tratament
Dermatofitoza la pisici este o afecțiune ce trebuie tratată din fazele incipiente. Medicul veterinar va efectua o examinare a animalului, folosind o lampă specială cu UV (lampa Wood), care prin iluminarea părului poate evidenția 50% din speciile de ciuperci ce provoacă acestă afecțiune. Pentru un diagnostic mai precis, medicul veterinar va efectua un control microscopic.
Tratamentul pentru dermatofitoza la pisici poate varia în funcție de forma și gravitatea bolii. Se administrează antibiotic cu acțiune antifungică. De asemenea, în cazul în care animalul de companie a fost infectat cu o ciupercă, atunci șansele ca boala să revină sunt destul de mari. Tratamentul este unul de durată. Decontaminarea tuturor suprafețelor cu care animalul de companie a intrat în contact este necesară. Pentru a preveni dermatofitoza, animalele de companie pot fi vaccinate intramuscular (vaccinarea profilactică). Pisicile diagnosticate cu această afecțiune trebuie ținute obligatoriu în carantină, pentru a nu transmite boala și altor animale. De asemenea, copiii și persoanele în vârstă sunt expuși la această boală.
Puteți achiziționa de pe platforma Biotur Shop, șampoane speciale hipoalergenice pentru animalul dumneavoastră de companie, precum Șamponul Davis Oatmeal and Aloe. Produsul conține 2% extract de ovăz, fiind un șampon hipoalergenic pentru piele uscată, iritată sau sensibilă.
Ovăzul (coloidal) în dispersie fină aderă la suprafața pielii oferindu-i hidratare și suplețe. Datorită proprietăților hidratante și antipruriginoase, este recomandat pentru ameliorarea simptomelor asociate cu alergia și dermatita seboreică. Aloe Vera ajută la calmarea roșetii și reduce inflamația. Pentru că nu conține săpun, utilizarea frecventă nu reduce eficiența produselor insecticide tip spray sau spot-on.