iepure de apartament

Iepure de apartament – sfaturi de îngrijire

Aveți un iepure de apartament sau aveți în plan să cumpărați unul în viitorul apropiat? În acest articol, vă vom da câteva sfaturi utile pentru îngrijirea acestor animale de companie blănoase și drăgălașe.

Iepurii au nevoie de îngrijire veterinară, la fel ca orice animal de companie. Oamenii care locuiesc la bloc, și doresc un animal de companie, aleg să cumpere un iepure, întrucât sunt niște animale blânde și perfecte pentru copii. Dar, pentru a avea o viață lungă, fericită și sănătoasă, trebuie să cunoașteți câteva lucruri utile despre îngrijirea acestora. Cei mai mulți dintre noi considerăm că iepurii sunt animale timide, care nu vor să interacționeze cu oamenii. Însă, dacă aveți răbdare, iepurele se va apropia de dumneavoastră și va începe să aibă încredere. Poate fi un adevărat partener de joacă, fiind un animal vioi și energic. Iepurii se pot adapta ușor la viața de apartament, dacă le oferiți condițiile necesare de îngrijire.

Iepure de apartament – care sunt rasele pe care le poți achiziționa?

Un iepure de apartament este un animal de companie ideal, dacă nu vreți un câine sau o pisică. Există mai multe rase de iepuri, însă pentru un apartament este potrivit un iepure pitic. Cele mai populare rase de iepuri sunt:

Angora – este o specie de iepuri cu blana mare, pufoasă și foarte gingași. Sunt animale de companie ideale pentru copii, întrucât sunt docili și blânzi. Rasa Angora se împarte în patru mari categorii: Angora englez, crescut pentru a fi animal de companie, varianta franceză, Angora satin și rasa germană.

Cap de leu – o rasă de iepure iubitoare, drăgălașă, perfecți pentru familie. Această rasă de iepuri este ușor de îngrijit, iar numele i se datorează gulerului cu blăniță.

Hermelin – iepurii din rasa Hermelin au un corp mic, ce nu depășește 1 kg. Au urechile scurte și botul plat. Este un animal drăgălaș, foarte jucăuș și preferat atât de copii, cât și de adulți.

Pitic olandez – acești iepuri au botul rotunjit și urechile micuțe, și se pot găsi într-o varietate mare de culori. Au un comportament jucăuș, prietenos, curios și sunt afectuoși față de stăpânii lor.

Indiferent de rasa pe care o alegeți, un iepure de apartament este un animal simpatic și potrivit și pentru familiile cu copii. Cei mici vor deveni responsabili, întrucât vor avea grijă de animalul lor de companie.

Ce mănâncă un iepure de apartament?

Un iepure de apartament va fi hrănit zilnic cu mâncare specială pentru rozătoare. De asemenea, acest animal de companie adoră să roadă, așa că îi poți da legume și fructe proaspete, precum mere, pătrunjel, păstârnac, piersică, căpșune, varză de Bruxelles, banane, pere, morcovi sau varză. Iepurele nu trebuie hrănit cu alimente care dăunează sănătății acestuia, precum dulciurile. De asemenea, trebuie să eviți să îi dai iepurelui alimente care îi provoacă gaze, deoarece îi pot provoca blocaje intestinale sau chiar moartea. Dacă ai un iepure de apartament, poți include și fân pe parcursul zile, iar bolul cu apă trebuie să fie permanent plin și schimbat des. Peletele pentru iepuri reprezintă o sursă de hrană care trebuie să facă parte din dieta lor zilnică. Această sursă de hrană trebuie oferită în cantitate limitată, altfel iepurele se va îngrășa. În farmaciile veterinare veți găsi semințe, pelete și alte tipuri de mâncare pentru un iepure de apartament.

Pe platforma Biotur Shop veți putea găsi hrană de calitate pentru rozătoare, perfectă pentru un iepure de apartament. Versele-Laga Complet Cuni Sensitive este dezvoltat de medicii veterinari, pe baza unor descoperiri științifice avansate.

De asemenea, este un aliment complet și foarte gustos pentru rozătoarele cu un comportament selectiv de hrănire. În acest fel, iepurele primește toate substanțele nutritive esențiale și rămâne perfect sănătos. Produsul are un conținut de calciu optim și extractul de afine contribuie la sănătatea căilor urinare.

Pregătește un culcuș pentru iepurele de apartament

Un iepure de apartament are nevoie de o cușcă unde să aibă la dispoziție un bol pentru mâncare, și unul pentru apă. Atunci când nu este supravegheat, culcușul va fi adăpostul iepurelui. De aceea, trebuie să fie unul confortabil. Cușca trebuie să aibă două compartimente: unul întunecos, fără acces direct către exterior, unde animalul de companie va dormi, și unul unde să fie bolurile pentru mâncare. Locul unde doarme iepurele, nu trebuie să fie în apropierea ferestrelor, surselor de căldură, caloriferelor, radiatoarelor sau curenților puternici de aer. Iepurele de apartament poate fi lăsat și liber prin living, însă trebuie să fie atent supravegheat pentru a nu ajunge la cabluri pe care să le poată roade.

Du-te la medicul veterinar cu iepurele de apartament

Un iepure de apartament are nevoie de controale regulate la medicul veterinar. De asemenea, animalul de companie trebuie să aibă făcute toate vaccinurile pentru a preveni apariția anumitor boli, precum Mixomatoza și boala hemoragică, ambele transmise pe cale virală. Primul vaccin se va face la vârsta de o lună. Atunci când iepurele se îmbolnăvește, veți observa simptomele imediat, precum pierderea aspectului lucios al blăniței sau acumularea mizeriei sub codiță. De asemenea, dacă iepurele dumneavoastră are un comportament agresiv sau are anumite obiceiuri nedorite, puteți să apelați la sterilizare. Nu uita că iepurele este un animale timid, de aceea trebuie manevrat cu grijă. Încercați să îl obișnuiți cu prezența mai multor oameni. Nu uitați că iepurii nu se ridică niciodată de urechi. Dacă sunt manevrați necorespunzător, iepurii vor începe să se zbată și pot ajunge să-și fractureze propriul schelet.

Trimiteți-ne e-mail