otita la câini

Otita la câini – Cauze. Simptome. Tratament

Otita la câini este o afecțiune des întâlnită și este ușor de sesizat. Această infecție a urechii afectează orice rasă de câine, indiferent de vârstă sau sex. Animalele de companie devin iritate atunci când suferă de aceasă afecțiune și trebuie să apelăm la medicul veterinar cât mai repede posibil.

Otita este o inflamație a canalului urechii patrupedului și poate fi de două feluri: externă, atunci când se inflamează canalul urechii externe, și medie, atunci când infecția este localizată la urechea medie. Așa cum am menționat mai sus, toți câinii sunt predispuși la această afecțiune, însă există câteva rase de câini care au o rată mai mare de a face otită, precum golden retriever, labrador, cocker spaniol sau terrier. Aceste rase de câini au urechile lungi sau au mult păr pe canalul urechii. Otita este o afecțiune enervantă pentru câini, întrucât poate provoca dureri și o agitație frecventă. În articolul de astăzi, vă vom prezenta ce este otita la câini, care sunt cauzele apariției acestei infecții, simptomele și tratamentul corespunzător tratării acestei afecțiuni.

Otita la câini – Cauze

Otita la câini este o afecțiune ce poate avea la bază diferite cauze care au dus la dezvoltarea acesteia la animalul nostru de companie. Cauzele principalele sunt paraziții, alergiile alimentare, boli autoimune, acumulare de păr sau piele moartă, reacții la medicamente sau corpuri străine.

De cele mai multe ori, conformația anatomică a urechii câinilor favorizează dezvoltarea otitei, întrucât canalul auditiv este lung, în formă de „L”. De asemenea, din cauza faptului că animalele de companie transpiră excesiv în zona urechilor, se pot dezvolta microorganisme care pot provoca o infecție. Umezeala menținută de păr este un mediu propice pentru apariția bacteriilor. De aceea, rasele de câini cu urechile lungi (rase cu urechi pendulante), și cu mult păr sunt mai predispuse să facă otită, întrucât zona respectivă este constant umedă. Cei care au astfel de rase de câini, trebuie să acorde o atenție deosebită îngrijirii urechilor. Însă mare atenție și la modul de curățare a urechilor câinilor, întrucât curățarea necorespunzătoare sau excesivă a urechii sănătoase pot servi drept factori predispozitivi.

Otita la câini se poate dezvolta și din cauza anumitor paraziți externi, ce facilitează infecția cu diferite bacterii și fungi.

Otita la câini – Simptome

Otita la câini este o afecțiune ușor sesizabilă la patrupezi. Câinii care suferă de această infecție se vor scărpina în exces în zona urechilor și vor prezenta un disconfort la atingerea acestora. Animalele de companie vor fi mult mai agitate, și își vor scutura des capul. Câinii vor avea secreții la nivelul urechii mai abundente, cu un miros neplăcut. Dacă urechea animalului de companie s-a înroșit sau s-a inflamat, este recomandat să apelezi la un medic veterinar pentru a pune diagnosticul corect și pentru a primi un tratament adecvat. În cazurile rare, în care infecția s-a extins, câinele își va pierde pofta de mâncare și va prezenta vărsături.

Principalele simptome ale otitei la câini sunt:

– Stare apatică a câinelui

– Scărpinarea urechii afectate în mod constant și excesiv

– Stare de nervozitate, neliniște

– Canalul urechii este înroșit

– Secreție abundentă și urât mirositoare din ureche

– Scuturarea capului

În cazul în care observați unul dintre simptomele enumerate mai sus la câinele dumneavoastră, este recomandat să mergeți la medicul veterinar cât mai repede pentru a nu exista complicații, ce pot pune în pericol auzul animalului de companie.

Otita la câini – Tratament

Otita la câini trebuie tratată imediat, pentru a nu exista complicații. De asemenea, afecțiunea provoacă o stare de disconfort și durere animalului de companie. Nu încercați să curățați urechile câinilor cu bețișoare de ureche, întrucât puteți provoca daune (înfundarea conductului auditiv cu secreții) și pot exista complicații la nivelul canalului auditiv. Medicul veterinar va efectua o curățare completă a urechii externe și va aplica picături antibacteriene, corticosetroizi sau antiseptice.

Pentru a preveni otita la câini, este esențial să menținem o igienă corespunzătoare a urechii. Toaletarea se face săptămânal, iar curățarea presupune umplerea urechii cu o soluție de curățare specială. Pavilionul urechii se va ține într-o poziție ce nu îi va permite animalului de companie să-și scuture capul și se va masa baza urechii pentru a facilita ieșirea la suprafață a mizeriei din profunzime. După aceea, se va lua o bucățică de vată sau o dischetă pentru a curăța pavilionul urechii, scoțând excesul de lichid, acționând cu grijă, fără a insista. Este esențial să repetăm acest proces săptămânal, pentru ca animalul de companie să se obișnuiască cu acest ritual.

Pe platfoma Biotur Shop putem achiziționa diferite produse ce ne ajută să menținem o igienă corespunzătoare a urechii patrupedului, precum și soluții pentru tratarea otitei la câini. Astfel, că recomandăm spray-ul de curățare urechi pentru câini Frontline Pet Care Ear Clearer. Este un gel de curățare pentru câini și pisici creat de experții veterinari. Este un compus polizaharidic care inhibă adeziunea bacteriană la nivelul urechii, ajută la echilibrarea ecosistemului delicat al canalului urechii și calmeaza pielea sensibilă și fragilă. În cazul otitei la câini, puteți utiliza și picăturile auriculare Mitex, pentru tratarea otitei externe.

Trimiteți-ne e-mail