Vetoryl tratament sindrom cushing câini

Vetoryl: Tratament eficient pentru sindromul Cushing la câini

Sindromul Cushing, cunoscut și sub numele de hiperadrenocorticism, este o tulburare endocrină complexă care afectează câinii. Apare atunci când organismul produce cortizol în exces, un hormon crucial pentru reglarea diferitelor funcții ale corpului, cum ar fi metabolismul, nivelul zahărului din sânge și răspunsul la inflamație.

Cortizolul și rolul său la câini

Cortizolul este vital în menținerea homeostaziei, echilibrul intern al organismului și este adesea numit „hormonul stresului”. Ajută câinii să se adapteze la situațiile stresante, să regleze nivelul zahărului din sânge și să mențină o tensiune arterială sănătoasă.

Supraproducția de cortizol: o amenințare pentru sănătatea câinilor

Atunci când organismul produce prea mult cortizol, poate duce la o multitudine de probleme de sănătate. Acest exces de cortizol poate provoca o serie de simptome, inclusiv:

 • Creșterea setei și a urinării: organismul încearcă să elimine excesul de cortizol prin urinare, ceea ce duce la deplasări frecvente la vasul cu apă.
 • Creșterea poftei de mâncare și reducerea activității: În ciuda faptului că mănâncă mai mult, câinii cu boala Cushing pot suferi pierderi în greutate din cauza metabolismului crescut al organismului. De asemenea, pot părea mai puțin energici și prezintă un interes redus pentru activitățile care le-au îndrăgit cândva.
 • Subțierea pielii și căderea părului: Cortizolul poate slăbi elasticitatea pielii, făcând-o mai predispusă la infecții. Foliculii de păr pot fi, de asemenea, afectați, ceea ce duce la subțierea blănii și la căderea netedă a părului.
 • Burta: Excesul de cortizol poate acumula grăsime în jurul abdomenului, dând câinelui un aspect de burtă rotundă.
 • Gâfâitul excesiv: metabolismul crescut cauzat de cortizol poate duce la gâfâieli, chiar și în repaus.

Diagnosticarea sindromului Cushing: o abordare cu mai multe fațete

Datorită simptomelor variate ale sindromului Cushing, diagnosticul bolii poate fi dificil. Medicul veterinar va efectua o examinare fizică amănunțită, revizuind istoricul medical al câinelui dvs. și orice modificări recente de comportament sau aspect. Ei pot recomanda, de asemenea, o serie de teste de diagnosticare, inclusiv:

 • Analize de urină și teste de sânge: Aceste teste evaluează funcția rinichilor, nivelul electroliților și nivelurile crescute de cortizol.
 • Studii imagistice: razele X sau ultrasunetele pot ajuta la vizualizarea glandelor suprarenale, sursa primară de producție de cortizol.
 • Teste suplimentare: în unele cazuri, teste mai specializate, cum ar fi un test de stimulare cu ACTH sau o biopsie a glandei suprarenale, pot fi necesare pentru un diagnostic definitiv.

Opțiuni de tratament: gestionarea eficientă a sindromului Cushing

Tratamentul specific pentru sindromul Cushing va depinde de tipul de sindrom Cushing pe care îl are câinele tău și de severitatea simptomelor acestuia.

Sindromul Cushing dependent de hipofizar

Acesta este cel mai frecvent tip, afectând aproximativ 85-90% din cazurile de sindrom Cushing la câini. Tratamentul implică o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii glandei pituitare.

Sindromul Cushing dependent de suprarenale

Acest tip este mai puțin frecvent, afectând aproximativ 10-15% din cazuri. Opțiunile de tratament includ:

 • Adrenalectomia: Îndepărtarea chirurgicală a uneia dintre glandele suprarenale este o opțiune eficientă de tratament pentru sindromul Cushing dependent de suprarenale.
 • Management medical: Dacă intervenția chirurgicală nu este o opțiune, medicamentele pot fi folosite pentru a bloca producția de cortizol sau pentru a regla nivelul de cortizol din organism.

Vetoryl: un tratament medicamentos eficient pentru sindromul Cushing

Vetoryl (trilostan) este un medicament pe bază de prescripție medicală care este singurul tratament aprobat de FDA pentru sindromul Cushing atât dependent de hipofiză, cât și dependent de suprarenale la câini.

Acționează prin blocarea producției de cortizol, gestionând eficient simptomele sindromului Cushing și îmbunătățind calitatea vieții câinilor.

Cum funcționează Vetoryl

Vetoryl acţionează prin inhibarea enzimei 11β-hidroxilază, care transformă colesterolul în cortizol. Prin blocarea acestei enzime, Vetoryl previne producerea excesivă de cortizol, atenuând simptomele sindromului Cushing.

Beneficiile Vetoryl

Vetoryl oferă mai multe beneficii pentru câinii cu sindrom Cushing:

 • Gestionează eficient simptomele Cushing: s-a demonstrat că Vetoryl reduce semnificativ semnele sindromului Cushing, inclusiv creșterea setei și urinarea, scăderea apetitului, subțierea pielii și căderea părului.
 • Îmbunătățește calitatea vieții câinilor: prin gestionarea eficientă a simptomelor bolii Cushing, Vetoryl poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții câinilor, permițându-le să se simtă mai confortabil și să se bucure din nou de viață.
 • Usor de administrat: Vetoryl se administreaza pe cale orală o dată pe zi.

Dacă aveți nevoie de tratament pentru animalul dvs. de companie cu blană, consultați clinicile noastre veterinare partenere, care diagnostichează Sindromul Cushing la câini și administrează Vetoryl ca tratament eficient.

Vizitați magazinul