Râia la câini – Cauze. Simptome. Tratament
Râia la câini este o boală ce poate afecta toate rasele de câini, indiferent de talie sau vârstă. De obicei, această afecțiune apare în special primăvara și iarna, la câinii subnutriți, cu o igienă neadecvată, la femelele gestante sau care alăptează. Râia se poate transmite de la animal la altul sau se poate contracta din mediu, unde paraziții pot rezista între două până la patru săptămâni. Semnele că animalul tău de companie are râie sunt vizibile cu ochiul liber și trebuie să faceți o vizită la medicul veterinar pentru a diagnostica corect de ce tip de râie suferă animalul și pentru a vă prescrie tratamentul împotriva acestei boli.
În acest articol, vă vom prezenta care sunt cauzele, tipurile, simptomele râiei la câini, precum și ce tratament trebuie să urmeze animalul dumneavoastră de companie pentru a se însănătoși cât mai repede.
Râia la câini – Cauze
Râia la câini este provocată de anumiți acarieni care atacă pielea și pot provoca răni adânci, dacă nu sunt indepărtați la timp. Există trei tipuri de acarieni microscopici: Cheyletiella, Demodex si Sarcoptes. Fiecare tip de acarieni provoacă diferite tipuri de râie. Râia poate fi luată ușor de câine de la un alt câine bolnav de râie, de la pisici, de la vaci sau oi sau pur și simplu din iarbă, dacă animalul dumneavoastră de companie se pune într-un loc unde au fost anterior animale bolnave. Acești acarieni care stau la baza râiei pot rezista în iarbă sau pe pământ pentru o săptămâna, mai ales în perioadele calde sau ploioase din timpul primăverii. Un câine cu probleme de sănătate sau cu imunitatea scăzută se va îmbolnăvi mult mai repede. Câinii diagnosticați cu râie trebuie ținuți izolați, pentru a nu exista riscul să infecteze și alte animale.
Râia la câini – tipuri de râie
Râia la câini poate fi de trei tipuri:
– Râia demodecică
– Cheiletieloza sau râia Cheyletiella
– Râia sarcoptică
Râia demodecică
Râia demodecică este un tip de râie la câini și este provocată de Demodex canis. Acest tip de râie reprezintă o afecțiune cutanată nepuruginoasă și este cauzată de înmulțirea excesivă, la nivelul foliculilor piloși și a glandelor sebacee. Parazitul care stă la baza râiei demodecice este de 0.20 mm la masculi și 0,30 la femele. Stadiul de evoluție completă a parazitului durează aproximativ 90 de zile. De aceea evoluția bolii este una lentă și cronică. un câine bolnav nu va transmite boala unui câine sănătos.
Demodecia afectează în special câinii tineri, și evoluează în trei faze:
1. Părul câinelui se rărește – părul câinelui de deasupra ochilor și la comisura buzelor se rărește. Pielea va deveni mai grasă din cauza apariției unei cantități mari de sebum. Câinele nu se scarpină în această primă etapă a evoluției bolii.
2. Rărirea părului devine mai evidentă – în cea de a doua fază a râiei demodecice suprafețele rare de păr devin mai evidente, fiind vizibile și pe membre. Din cauza inflamației pielii, apare edematierea pleoapelor.
3. Leziunile se întind pe tot corpul – după trei luni de la contractarea râiei demodecice, porțiunile fără păr se vor extinde pe întreg corpul. Pielea va suferi leziuni vizibile, cu sânge sau umede. Animalul va căpăta un miros respingător. Din cauza rănilor deschise, câinele poate lua stafilococul, care duce la apariția abceselor. Animalul va căpăta un aspect îmbătrânit.
Medicul veterinar va diagnostica acest tip de râie printr-un examen microscopic al țesutului bolnav de piele. Se va recolta o porțiune de piele cu bisturiul.
Cheiletieloza sau râia Cheyletiella
Cheiletieloza sau râia Cheyletiella este un tip de râie întâlnit la câini. Acest tip de afecțiune este cauzată de acarieni albi, mari care se depun pe suprafața pielii. Râia se răspândește de-a lungul gâtului și a coloanei vertebrale a câinelui. Cheiletiezola se manifestă printr-o erupție cutanată de culoare roșie,m pielea căpătând un aspect solzos.
Râia Cheyletiella este cauzată de acarieni care aparțin genului Cheyletiella, fiind de dimensiuni foarte mici. Ouăle acestor acarieni se atașează de părul animalelor cu ajutorul unor filamente foarte fine, secretate de femelă. Ciclul de viață se petrece pe gazdă, dar poate supraviețui și în mediul exterior timp de câteva săptămâni. De aceea, poate contamina și alți câini care își petrec timpul în acel mediu infestat.
Cheiletieloza se manifestă prin prurit, apariția mătreții, în special localizată pe spate sau pe gâtul animalului. Trebuie să luați foarte în serios acest tip de infectare a animalului dumneavoastră, întrucât se poate transmite și la om.
Pentru un diagnostic corect al tipului de râiei pe care câinele dumneavoastră îl are este necesar un control efectuat de medicul veterinar. Doctorul va efectua un test de scotch pentru a cofirma prezența acarienilor pe pielea câinelui. Aceste probe se vor analiza la microscop.
Râia sarcoptică
Râia Sarcoptică este un alt de râie ce poate fi întâlnit la câini, cunoscută și sub denumirea de scabie. Acest tip de râie este provocată de un acarian ce poartă numele de Sarcoptes. Scabia este contagioasă și se poate transmite imediat de la câine la altul sau chiar la om. De aceea, proprietarii de animale de companie trebuie să fie foarte atenți cu câinii, dacă observă semne ale râiei. Scabia se manifestă prin apariția unor leziuni pe pielea animalului, similare cu mușcăturile de țânțar. Simptomele râiei sarcoptice apar de obicei după o săptămâna după expunere. Câinele va deveni neliniștit și va începe să se scarpine frenetic. În cazul în care râia nu este tratată din timp, afecțiunea se va răspândi pe toată suprafața corpului animalului, iar tratamentul nu va fi la fel de eficient.
Râia la câini – Simptome
Râia la câini poate fi identificată cu ușurință de sttăpânii animalelor, întrucât semnele sunt vizibile. Simptomele râiei la câini apar la o perioadă de incubație de 14-21 de zile. În cele mai multe cazuri apar:
• Senzația de mâncărime (pruritul)
• Mătreața
• Zone fără păr
• Zgârieturi intense
• Erupții cutanate
• Cahexie – câinele nu mai mănâncă
• Pierderea în greutate
• Cruste, coji pe bot, cap, în jurul ochilor
• Răni – câinele se poate automutila din cauza scărpinatului excesiv
Animalele care sunt cele mai expuse râiei sunt câinii care trăiesc în adăposturi, în adăposturi sau în condiții neigienice. De asemenea, câinii cu un sistem imunitar slăbit vor fi ținte sigure ale acestor acarieni. Femelele gestante au un sistem imunitar slăbit și pot transmite râia și puilor la naștere. Stăpânii animalelor de companie trebuie să fie atenți la câinii lor să nu intre în contact cu alți câini care manifestă simptomele de mai sus.
Râia la câini – Tratament
Râia la câini poate fi tratată prin mai multe tipuri de tratament. Medicul veterinar va decide care este cea mai eficientă schemă de tratament pentru câinele cu râie după o examinare amănunțită. Se vor administra unguente speciale care se vor aplica direct pe pielea animalului. De asemenea, se vor efectua spălări constante cu șampoane speciale care să îndepărteze acarienii. Trebuie să știți faptul că animalul dumneavoastră de companie va avea nevoie de un tratament îndelungat, întrucât majoritatea tratamentelor nu au un efect împotriva ouălelor pe care paraziții le depun, acționând doar împotriva acarienilor vii.
Pe platforma Biotur Shop veți putea găsi tratamentele potrivite pentru combaterea râiei la câini. Animalul dumneavoastră de companie merită toată atenția pentru a avea un stil de viață sănătos și activ.