Peștii Betta – tot ce trebuie să știi despre îngrjirea lor
Peștii Betta sunt o specie de pești de luptă siamezi, teritoriali și cu un colorit impresionant, fiind perfecți pentru cei care doresc să aibă o astfel de companie. Sunt ideali chiar și pentru cei care vor să aibă un acvariu cu pești pentru prima dată. Chiar dacă nu cunoașteți multe lucruri despre această specie, nu vă faceți griji. Vă vom explica în detaliu cum să aveți grijă de peștii Betta, astfel încât să nu aveți probleme în îngrijirea acestora.
Peștii Betta – câteva informații utile despre această specie de pești
Peștii Betta (denumire științifică -Betta splendens, în engleză Betta Halfmoon) sunt o specie de pești cu un aspect colorat și cu o personalitate puternică. Peștii Betta sunt originari din apele din Thailanda, Indonezia, Malaezia, Vietnam și o parte din China. Această specie de pești se regăsește în câmpurile de orez, iazuri, ape lente sau mlaștini. Întrucât, oamenii au început să dezvolte această pasiune pentru acvarii, peștii Betta sunt înmulțiți în captivitate, atât de posesori, cât și de crescători. Un lucru special și unic la peștele Betta, care îl deosebește de alte specii este prezența unui organ special denumit organul labirint, prin intermediul căruia preia oxigenul din aer. Respirația prin branhii este insuficientă, având nevoie de un acvariu cu acces ușor către suprafață.
Denumirea de pește luptător provine de la luptele organizate la fel ca luptele dintre cocoși. Astfel, se organizează lupte cu masculii Betta, cunoscuți pentru agresivitatea lor. Oamenii investesc în creșterea acestei specii de pești, întrucât câștigă sume considerabile din pariuri.
Peștele Betta are un colorit frumos, intens, ce atrage privirile cumpărătorilor. Femela Betta nu sunt atât de colorate și au aripioarele mai scurte. Atunci când sunt găsiți în sălbăticie, peștii Betta nu se găsesc într-o varietate atât de mare de culori. Odată cu creșterea lor în captivitate, au apărut și alte culori la această specie de pești, precum galben, alb, albastru, turcoaz, maro, verde și negru. De asemenea, s-au obținut și pești în două culori sau cu diferite modele pe suprafața corpului.
Forma corpului peștelui Betta, atât la masculi, cât și la femele, este de torpilă și au gura întoarsă pentru a mânca la suprafață. Femelele Betta la maturitate au o dimensiune mai mică decât masculii, aceștia ajungând să măsoare 2-3cm.
Este o specie apreciată de cei mai mulți care vor să aibă un acvariu, însă există anumite lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare, atunci când vrei să achiziționezi un pește Betta.
Peștii Betta – cum îngrijim această specie de pești?
Peștii Betta pot fi găsiți în pet-shopuri, expuși în boluri mici, simple, fără prea mult decor. Este indicat să achiziționați un acvariu de 20 litri, pentru a oferi peștilor spațiu necesar pentru a înota. De asemenea, cu un acvariu de această dimensiune, nu va trebui să curățați rezervorul prea des, atunci când apa se murdărește.
În acvariul pe care îl veți avea este indicat să păstrați o temperatură constantă de 23-32 de grade, întrucât este un pește tropical. Peștele Betta este un pește carnivor, astfel că puteți să puneți în acvariul în care va trăi și câteva alge, pentru a recrea mediul din care provine. Peștii Betta mănâncă în cele mai multe cazuri larve de țânțari, larve de libelule, creveți în saramură, daphia, plancton, tubifex, viermi, inimă de carne de vită, precum și alte insecte. Vă recomandăm să iei hrană congelată sau hrană vie din magazine de specialitate. Pe platforma Biotur Shop puteți găsi hrană pentru peștii Betta de calitate, precum Tropical Betta. Este un aliment de bază pentru această specie de pești, compoziția unică de fulgi, fiind extrem de gustoasă pentru peștii Betta, datorită compozitiei pe bază de moluște si crustacee, inclusiv kril și calmar. De asemenea, conținutul ridicat de proteine cu vitamine, optim echilibrate si oligoelementele asigură o sănătate excelentă. Conține carotenoide naturale, inclusiv astaxantină care intensifică colorarea.
Ph-ul apei din acvariu trebuie să fie neutru, ușor acid. Filtrele sunt opționale, întrucât circulația apei este recomandată să fie menținută la minim.
Peștii Betta trebuie hrăniți o dată pe zi și trebuie să fim atenți să nu le dăm prea multă mâncare pentru a nu li se umfla burta.
Peștii Betta – pregătirea acvariului
Acvariul pentru peștii Betta trebuie să fie de cel puțin 20 de litri de apă. Mediul în care vor trăi peștii poate fi accesorizat cu:
• Plante: este indicat să plasați în acvariu plante naturale, pentru a nu exista riscul ca peștii să-și prindă coada și să blocheze în decor. Puteți utiliza elodatul dens, carapacea, sabia de apă sau bambus. Peștele Betta se va simți mai bine, fiind înconjurat de un mediu natural.
• Nisip sau pietriș – puteți pune nisip și pietriș cu o textură moale,fină, pentru a nu crea un disconfort peștelui atunci când înoată. Grosimea stratului de nisip trebuie să fie de cel puțin 2 cm.
• Iluminarea – puteți să optați pentru elemente de iluminat tip LED pentru terarii, pentru a înfrumuțesa locul. Luminile în nuanțe de albastru, verde sau mov vor pune în evidență coloritul peștilor Betta.
Pe platforma Biotur Shop veți găsi acvarii potrivite pentru peștii Betta. Acvariul “Angulo” are un fundal atractiv, decor și adaptor, nu funcționează cu baterii. Lumina puternică de iluminare cu LED din partea de jos va îmbunătăți culorile peștelui, punându-l și mai mult în valoare. Acvariul este ideal și pentru alți pești mici. Acest acvariu este potrivit pentru un singur pește, însă veți putea găsi și acvarii cu o capacitate mai mare (30 litri, 40 litri) dacă aveți în plan să vă achiziționați mai mulți pești.
După cum am menționat la început, peștii Betta sunt teritoriali. Astfel, acest „pește luptător siamez” nu trebuie să conviețuiască și cu alți pești Betta, însă îi poți pune cu alți pești pașnici, mai ales dacă aveți un acvariu mai mare.
Pe platforma Biotur Shop veți găsi produsele necesare creșterii peștilor Betta, precum și a altor specii. De asemenea, Biotur vă stă la dispoziție cu articole pentru câini, pisici, precum și animale de fermă.