Deparazitare externă pisici – când și cum se face?
Deparazitarea externă la pisici este la fel de esențială ca deparazitarea internă, pentru ca animalul dumneavoastră de companie să fie protejat împotriva paraziților externi. Oricine își dorește ca pisica lui să fie activă, jucăușă și bineînțeles, sănătoasă. Este importantă o deparazitare externă periodică pentru a diminua riscul expunerii pisicii noastre la o reacție de hipersensibilitate la înțepătura parazitului. Putem evita vizitele la medicul veterinar, dacă realizăm o deparazitare externă regulată. Astfel, în articolul de astăzi vă vom prezenta cum se face deparazitarea externă la pisici și când este necesară.
Principalii paraziți externi la pisici
Paraziții externi pe care îi putem întâlni la pisica noastră se mai numesc și ectoparaziți. Principalii paraziți externi sunt căpușele, puricii și acarienii.
Căpușele la pisici
Căpușele la pisici sunt mai rar întâlnite decât în cazul câinilor. Acești paraziți externi sunt mai frecvenți în lunile calde, în special în zonele cu verdeață. Însă, o dată cu schimbările climatice, căpușele se găsesc pe o perioadă mai mare de-a lungul anului.
Căpușele sunt niște paraziți externi care se hrănesc cu sângele organismului gazdei și pot transmite boli periculoase cauzate de virusuri, bacterii, protozoare. S-a constatat faptul că acești paraziți externi afectează mai mult câinii, decât pisicile, însă și felinele pot fi expuse anumitor boli provocate de căpușe.
Piroplasmoza sau babesioza la pisici este o boală infecțioasă provocată de căpușele din genul Babesia (piroplazmy). Pisica este mușcată de acest tip de căpușă, se formează o rană pe corpul animalului prin care Babesia intră în organismul lui. Prin această mușcătură, diferite microorganisme dăunătoare se vor reproduce în interiorul celulelor și se va produce o intoxicație generală care va duce la o distrugere în masă a celulelor roșii din sânge. Babesioza la pisici poate fi la fel de periculoasă ca la câini, dacă nu este tratată la timp sau nu este prevenită. Prin această boală, pisica poate suferi un proces inflamator accelerat care poate provoca paralizia membrelor sau chiar decesul animalului.
Puricii la pisici
Puricii sunt principalii paraziți externi care sunt întâlniți la pisici și câini. Puricii se multiplică rapid, astfel că în doar 12 luni, pot produce milioane de pui. Puricii sunt paraziții externi care se hrănesc cu sângele animalului parazitat. Pisicile pot lua purici de la o altă pisică foarte ușor.
Din cauza puricilor, pisicile pot suferi de :
• Mâcărimi puternice și dureroare din cauza scărpinatului excesiv
• Dermatită alergică – este o afecțiune cutanată frecventă și incomodă, care este provocată de saliva de purice. Această hipersensibilitate la mușcăturile de purici este considerată una dintre cele mai răspândite boli de piele pe care le pot avea animalele de companie.
• Anemia la pisici – această afecțiune apare la pisici atunci când numărul dăunătorilor este în număr foarte mare. Mușcăturile frecvente de purici pot duce la complicații grave și pot provoca și decesul animalului de companie.
• Bartoneloza – această boală pe care pisicile o pot contracta este cauzată de fecalele de purici pe care acești paraziți externi le lasă pe corpul animalului de companie. Din cauza contactului cu fecalele puricilor, pisicile pot dezvolta o serie de boli. Pisicilor le pot fi afectate gura și gingiile, pot apărea inflamații la nivelul ochilor și boli de inimă. Este esențial să rețineți că această afecțiune poate fi transmisă cu ușurință și la alte pisici, dar și la om. Astfel, trebuie să vă feriți de zgârietura unei pisici afectate de bartoneloză, întrucât poate dăuna grav sănătății dumneavoastră.
Acarienii la pisici
Acarienii la pisici sunt niște paraziți externi care pot fi de două tipuri:
• Acarieni de ureche (provoacă iritații la nivelul urechii)
• Acarieni sarcoptici (afectează pisicile indiferent de vârstă, rasă, sau sezon)
Puricii sau căpușele sunt ușor de depistat de blana pisicii, însă acarienii pot fi descoperiți doar în urma unui control de specialitate.
Simptomele provocate de paraziții externi la pisici
Simptomele provocate de paraziții externi la pisici sunt diverse și pot fi observate cu ușurință de stăpânul animalului de companie. Astfel, dacă pisica dumneavoastră suferă de anemie, veți observa:
• Un organism slăbit
• O stare de letergie
• Respirație rapidă
În cazul unei hipersensibilități la mușcătura de purice, pisica va avea următoarele simptome:
• Mâncărime severă
• Zgârieturi frecvente
• Căderea părului în anumite zone ale corpului
Deparazitarea externă la pisici – cum se face
Deparazitarea externă la pisici este esențială pentru ca animalul dumneavoastră de companie să aibă o viață sănătoasă și activă. Este important să alegi produsul corect pentru deparazitarea externă la pisica ta, întrucât animalul tău de companie poate avea alergii la diferite substanțe. Poți folosi:
• pipete antiparazitare – se aplică pe pielea pisicii, în zona gâtului. Eficiența este de până la patru săptămâni
• zgărzi antiparazitare – este una dintre cele mai utilizitate dar și utile soluții, pentru a ține paraziții externi la distanță.
• Șampoane antiparazitare – sunt eficiente pentru a calma pielea pisicii în cazul iritațiilor provocate de mușcăturile de purici, însă șampoanele nu vor îndepărta și ouăle de paraziți externi
• Pudră antiparazitară – este soluția perfecta pentru îndepărtarea paraziților externi, în cazul în care pisicii nu îi place apa. Această pudră se aplică pe blana și pe pielea animalului de companie.
Este foarte ușor să ne dăm seama dacă pisica noastră are purici. Vom observă că animalul nostru de companie se va scărpina des sau se va toaleta excesiv.
Deparazitarea externă la pisici trebuie realizată în mod regulat. În caz contrar, puricii vor deveni o adevărată provocare. Femelele de purici pot reproduce până la 50 de ouă pe zi. Este important ca atunci când observi purici pe pisica ta, trebuie să folosești și produse pentru dezinsecția mediului, pe lângă cele folosite pentru deparazitarea externă a animalului.
Deparazitarea externă trebuie realizată și iarna, nu numai în anotimpurile calde. Puii de pisică (7-8 săptămâni) sunt protejați de anticorpii de la mamă. După această vârstă, medicul veterinar va stabili programul de vaccinare. Chiar dacă pisica ta trăiește mai mult în casă, aceasta poate fi expusă paraziților externi.
Pe platforma Biotur Shop, veți găsi produse recomandate pentru deparazitarea externă a pisicii dumnevoastră, și multe altele.