Boala Addison la câini

Boala Addison la câini – Simptome. Diagnostic. Tratament

Boala Addison la câini este o o maladie rar întâlnită, afectând în cele mai multe cazuri câinii tineri și de vârstă mijlocie. Boala Addison, cunoscută în termeni științifici drept hipoadrenocorticism, se manifestă printr-o deficiență a glandei suprarenale de producere a hormonilor corticosteroizi (cortizol și aldosteron). Deficitul de aldosteron poate duce la piedere semnificativă de fluide, deshidratare sau pierdere îm greutate. Semnele clinice există, dar medicii în general nu îl diagnostichează corect, dând vina pe probleme banale.

​Ce este boala Addison la câini?

Boala Addison este o incapacitate a organismului animalului de a reproduce anumiți hormoni (adrenocorticotrofină – ACTH) responsabili cu menținerea unor niveluri adecvate ale glicemiei, susținerea funcției cardiace, și păstrarea unor parametrii normali de sodiu și potasiu în corp. Această maladie poate fi diagnosticată la majoritatea raselor de câini, în special la Poodle, Portuguese water dog, Collie sau Nova Scotia duck-tolling retriver.
Boala Addison nu este transmisibilă sau infecțioasă, așadar nu trebuie să vă faceți griji dacă patrupedul bolnav intră în contact și cu alte animale sau oameni.

​Simptome boala Addison la câini

Simptomele bolii Addison la câini sunt variate, printre acestea numărându-se:

– diaree
– vărsături
– căderea părului
– sensibilitatea pielii
– pierderea apetitului
– pierdere în greutate
– deshidratare
– apatie
– dureri abdominale
– Polydipsia (sete excesiva)
– Poliuria (urină abundentă)

Deși aceste simptome sunt comune pentru mai multe patologii, medicul veterinar trebuie să facă mai multe investigații pentru a nu confunda boala Addison cu alte boli.

Administrarea tratamentului corect de la faza incipientă a bolii, va duce la o recuperare rapidă a câinelui. La început semnele bolii pot fi vagi și nespecifice, astfel că stăpânul câinelui nu va fi capabil să depisteze o problemă la animalul de companie. Simptomele se pot agrava treptat, astfel că trebuie să fim mereu atenți la orice schimbare de comportament.

Alte semne clinice excepționale sunt:

– megaesofag – câinii care suferă de această boală pot să prezinte hipocontractilitate care poate duce la megaesofag. Regurgitarea este simptomul comun.
– hipoglicemie – hipoglicemia este un simptom des întâlnit la ceastă boală. Această se manifestă printr-o stare de slăbiciune a animalului de companie, ataxie, dezorientare, precum și căderi bruște sau crize convulsive.
– deficiență selectivă de aldosteron – această deficiență este rar observată la câinii care se prezintă la medicul veterinar. Este necesară o necropsie pentru a se stabili dacă este o manifestare a bolii Addison.
În cele mai multe cazuri, simptomele sunt cauzate de o deficiență de glucocorticoizi și de hormoni mineralocorticoizi.

Diagnostic boala Addison la câini

Pentru un diagnostic corect al bolii Addison la câini, stăpânii animalelor de companie trebuie să se prezinte la medicul veterinar. Trebuie să ținem cont de faptul că simptomele prezentate mai sus pot fi înșelătoare. De aceea nu trebuie ignorată sănătatea animalului, deoarece simptomele se pot agrava imediat, iar tratamentul nu va mai fi la fel de eficient.

Medicul veterinar înainte de examinări fizice și teste de diagnostic (teste de sânge și teste de urină), ultrasunete și raze x abdominale, va consulta istoricul medical al animalului de familie. Acesta va urmări dacă în trecut animalul a suferit de boli sau tulburări gastrointestinale.

​Analizele de laborator necesare în depistarea bolii Addison la câini

Analizele de laborator sunt necesare înainte de efectuarea oricăror teste pentru depistarea bolii Addison la câini. Rezultatele biochimiei sangvine vor indica în cele mai multe cazuri hiperpotasemie si hiponatrimie. Este recomandat de efectuat un raport NA:K (un raport mai mic de 27:1 este un semn de avertizare) pentru depistarea hipoadrenocorticismului. De asemenea, concentrațiile absolute de electroliți sunt factori mai siguri de stabilire a bolii Addison la câini.
Medicul veterinar va preleva și o probă de urină pentru a stabili dacă este vorba de hipoadrenocorticism sau insuficiență renală la pacienții cu uremie. Boala Addison poate fi stabilită și cu ajutorul unei hemoleucograme în paralel cu un profil biochimic sangvin.

​Care sunt testele efectuate pentru a confirma diagnosticul bolii Addison?

Pentru a depista boala Addison la câini este nevoie de o serie de teste pentru a pune un diagnostic corect. La început medicul veterinar va stabili nivelul bazal al cortizolului, pentru a exclude hipoadrenocorticismul. Dar acest test nu este suficient pentru a cofirma diagnosticul, astfel vor trebui efectuate o serie de teste:
testul de stimulare a ACTH-ului – este primul test care trebuie efectuat la animalele suspecte de boala Addison, înainte de a stabili un tratament pe termen lung. Dacă tratamentul este început, este imposibil de confirmat maladia Addison fără a întrerupe tratamentul pentru mai multe săptămâni. Acest test este realizat cu ACTH sintetic. Sunt luate probe de sânge înainte și după o oră de la administrarea ACTH-ului pentru măsurarea cortizolului seric. De asemenea, medicul veterinar poate folosi dexametazonă pentru a face testul de stimulare a ACTH-ului. Nu se recomandă efectuarea acestui test la cei care se prezintă cu vomă sau diaree. Un profil biochimic și hematologic, incluzând electroliții sunt indispensabile. În cazul în care apar mai multe semne clinice specifice: vomă, diaree, pierderi în greutate, colaps episodic, etc, se poate efectua testul ACTH în paralel cu analizele de laborator de rutină. Diagnosticul este confirmat daca concentratia cortizolului post-ACTH este mai mica de 2 μg/dL
– dozarea ACTH-ului endogen – pentru o diferențiere corectă între boala primară și secundară este necesară măsurarea concentrației de ACTH endrogen. În hipoadrenocorticismul primar concentratia de ACTH endogen este ridicata, iar in forma secundara a bolii concentratia este scazuta sau foarte scazuta.
– dozarea aldosteronului – acest test se realizează în cadrul testului de stimulare cu ACTH (proba bazală și proba post ACTH). Este recomandat în cazurile câinilor care manifestă valori normale ale electroliților și un răspuns hipoadrenal la testul de stimulare cu ACTH.

​Zycortal – tratament împotriva bolii Addison

Biotur vă pune la dispoziție Zycortal, disponibil pe platforma Biotur Shop. Zycortal este un medicament eficient împotriva bolii Addison la câini.

Zycortal substituie numai hormonii mineralocorticoizi. În cazul câinilor cu deficit combinat de glucocorticoizi şi mineralocorticoizi, se recomandă, de asemenea, administrarea unui glucocorticoid cum ar fi prednisolonul, în conformitate cu textele standard.

Zycortal este destinat administrării pe termen lung, la intervale şi doze care depind de răspunsul individual. Doza de Zycortal şi terapia de substituţie cu glucocorticoizi administrată concomitent va fi ajustată în funcţie de fiecare câine în parte, în funcţie de răspunsul clinic şi de normalizarea valorilor concentraţiilor plasmatice ale Na⁺ şi K⁺.

Trimite-ne un mesaj