Alopecia la pisici

Alopecia la pisici – Cauze. Simptome. Tratament

Alopecia la pisici este o afecțiune ce afectează felinele și se caracterizează prin apariția unor suprafețe lipsite de blană pe pielea animalului, în special pe burtă, membre și spate. Căderea părului la pisici nu este un motiv de îngrijorare pentru stăpânii animalelor de companie. Majoritatea felinelor năpârlesc o dată sau de două ori pe an, dar acest lucru depinde și de rasa pisicii. Dacă observați porțiuni fără blană pe pielea animalului dumneavoastră de companie înseamnă că poate fi vorba de o afecțiune mai gravă. Apelați la medicul veterinar pentru a stabili cauza căderii blănii și motivul suprafețelor chele de pe pielea pisicii.

Alopecia la pisici – cauze

Cauzele alopeciei la pisici variază în funcție de mai mulți factori. Va trebui să consultați medicul veterinar pentru a afla exact ce se întâmplă.

În cele mai multe cazuri, alopecia ar putea fi cauzată de:

Alergii: sunt cauza principală a căderii părului. Ca și oamenii, pisica ta poate fi alergică la alimente, mușcături de insecte, medicamente, praf sau polen. Pentru a ușura mâncărimea, își vor linge blana până când părul va cădea. Este simplu de tratat, dar ar putea fi necesar să le dai medicamente pentru o lungă perioadă de timp.

Paraziți: puricii, acarienii, păduchii și căpușele îi pot face să se zgârie și să lingă, de asemenea, provocând căderea blănii și chiar răni. Tratamentul este de obicei rapid și ușor. Întrebați medicul veterinar ce medicament ar trebui să administrați animalului de companie în cazul în care are paraziți.

Infecție cu pecingine: Nu, nu este un vierme. Este o infecție fungică. Și un inel solzos de păr lipsă este un semn. Veterinarul vă poate spune cu siguranță și vă poate prescrie creme sau unguente antifungice, băi cu medicamente sau chiar medicamente orale.

Stres și anxietate: atunci când pisicile sunt stresate și ling sau zgârie obsesiv, pot pierde părul. Veterinarii numesc aceasta „alopecie psihogenă”. Pisicile care au aceasta tind să-și culeagă burta, părțile laterale și picioarele. Este cel mai frecvent la femelele de rasă pură cu personalități nervoase. Tratează-le rănile și întreabă-ți medicul veterinar dacă au nevoie de un antidepresiv sau de schimbări în mediul lor, cum ar fi așezarea stinghiilor înalte sau ținerea câinilor departe

Durere: Pisicile cu artrită se pot linge la locul durerii. În acest caz tratamentul este diferit.

Alopecia la pisici sau căderea părului poate fi congenitală (prezentă la naștere) sau dobândită. Căderea congenitală a părului poate fi sau nu ereditară. Este cauzată de lipsa dezvoltării foliculilor de păr. Poate fi evidentă la naștere sau la scurt timp după naștere. Sau, pisica se poate naște cu o blană normală și apoi apare căderea părului locală sau generalizată atunci când pisica devine adult tânăr.

În alopecia la pisici dobândită, pisica se naște cu blană normală. Orice boală care poate afecta foliculii de păr poate provoca căderea părului. Boala poate distruge foliculul sau firul de păr sau poate interfera cu creșterea părului. Boala poate cauza pisicii disconfort (de exemplu, durere sau mâncărime) ducând la autotraumă și pierderea blănii. Căderea părului dobândită poate fi inflamatorie sau neinflamatoare (cum se observă în cazul tulburărilor hormonale). Tulburările inflamatorii sunt cea mai frecventă cauză a alopeciei.

Alopecia la pisici – Simptome

Simptomele alopeciei la pisici pot fi evidente sau subtile, în funcție de boală. Căderea congenitală sau ereditară a părului este de obicei fie simetrică (care arată similar pe ambele părți ale corpului), fie localizată într-o singură regiune. De obicei, nu este însoțită de inflamație. Semnele căderii părului dobândite sunt variate și adesea influențate de cauza (cele) de bază. Inflamația, schimbarea culorii pielii, descuamarea, îngroșarea sau înroșirea pielii, vărsarea excesivă și mâncărimea sunt frecvente. Unele cauze pot duce la dezvoltarea unor boli secundare ale pielii, cum ar fi infecția sau scurgerile de lichide. Mâncărimea este variabilă, în funcție de cauza principală. Alopecia cauzată de tulburări hormonale nu este de obicei mâncărime la început, cu excepția cazului în care există o infecție secundară a pielii.

Alopecia la pisici – Tratament

Tratamentul pentru alopecia la pisici poate varia, în funcție de diagnosticul medicului veterinar.

Medicul dumneavoastră veterinar poate cere teste de laborator pentru a diagnostica cauza căderii părului. Acestea includ adesea frotiuri și cultură a pielii pentru a verifica infecțiile bacteriene, fungice sau cu drojdie. Căutarea puricilor și a zgârieturilor de pe piele pot fi, de asemenea, efectuate pentru a căuta paraziți. Dacă aceste teste nu identifică sau sugerează o cauză subiacentă, poate fi efectuată o biopsie cutanată. Dacă medicul veterinar suspectează o problemă hormonală, el sau ea poate comanda analize de sânge și urină.

Tratamentul de succes depinde de cauza de bază și de diagnosticul specific. Deoarece identificarea cauzei care stă la baza afecțiunii pielii poate dura ceva timp, mulți medici veterinari vor oferi sau vor prescrie medicamente pentru a ameliora orice disconfort sau mâncărime pe care animalul dvs. de companie îl are în legătură cu căderea părului.

Pe platforma Biotur Shop veți putea găsi medicamente pentru pisica dumneavoastră. Puteți aplica anumite unguente pe pielea pisicii pentru a ameliora disconfortul creat de mâncărimile produse de căderea părului. De asemenea, puteți administra la recomandarea medicului veterinar anumite suplimente pentru a elimina din corpul animalului paraziții responsabili cu această afecțiune.

Trimite-ne un mesaj