Afecțiuni oculare pisici

Afecțiuni oculare la pisici – Tipuri de boli. Cauze. Simptome. Tratament

Afecțiunile oculare la pisici sunt destul de des întâlnite la aceste animale de companie. Cu toate că felinele au o igienă impecabilă, acestea pot dezvolta anumite boli oculare. În cele mai multe cazuri, afecțiunile oculare la pisici pot fi observate din primele săptămâni de viață. Cu toate că este o infecție des întâlnită, nu trebuie neglijată de stăpâni și trebuie tratată în scurt timp. Este recomandat să observați din timp diferitele semne care se manifestă la nivelul globului ocular, pentru a cere ajutorul medicului veterinar.

Afecțiuni oculare pisici – tipuri de boli

Afecțiunile oculare la pisici sunt de mai multe tipuri și afectează globul ocular și zonele înconjurătoare. Vă prezentăm o listă cu diferitele tipuri de boli care se pot dezvolta la nivelul globului ocular la pisici:

Conjunctivita

Conjunctivita este o afecțiune oculară la pisică și se prezintă ca o inflamare a țesutului roz din jurul ochiului pisicii. Această boală se manifestă prin umflarea și înroșirea zonei afectate. De asemenea, pisica poate avea niște secreții oculare excesive. Animalul de companie poate avea o anumită sensibilitate la ochi cauzată de lumina. Conjunctivita poate fi cauzată de o gripă, de un contact direct cu alte pisici bolnave sau de reacții alergice la factori de mediu sau mâncare. Medicul veterinar va determina dacă suferă de conjunctivită și pe baza diagnosticului pisica va primi un tratament adecvat.

Ulcer cornean la pisică

Ulcerul cornean este o afecțiune oculară la pisică și este cauzat de un traumatism la nivelul ochilor. În cazul în care pisica a fost atacată de alt animal sau s-a zgâriat într-un obiect ascuțit, acea rană de la nivelul ochilor se poate transforma în cancer. De asemenea, substanțele chimice pot fi dăunătoare pisicii tale, iar în cazul în care îi faci baie trebuie să ai grijă ca șamponul să nu îi intre în ochi. Medicul veterinar va stabili dacă ulcerul din ochiul pisicii este avansat. Astfel, acesta va prescribe anumite antibiotice sau picături antibacteriene, pe care să le administrezi animalului tău de companie. Dacă ulcerul este unul avansat, pisica va fi operată. După vindecarea totală a ulcerului, se vor administra corticosteroizi pentru a reduce mărimea vaselor de sânge dilatate.

Ochiul spart la pisică

Ochiul spart la pisică este cauzat de un traumatism perforant care ditruge irisul. Această afecțiune oculară la pisică poate duce la glaucom sau cataractă și este nevoie de intervenție chirurgicală pentru a scădea riscurile ca și cristalinul să fie afectat. În cazurile mai grave, pisica își poate pierde vederea. Medicul veterinar va apela la eviscerație pentru a alunga durerile pisicii la nivel ocular.

Pui de pisică cu puroi la ochi

Cu siguranță ai observat la pisica ta anumite scurgeri fără culoare în colțul ochiului. Acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze, întrucât este ceva normal la puii de pisică. Însă această afecțiune oculară poate deveni alarmantă atunci când scurgerile sunt mai frecvente, abundente și sunt galbene sau în nuanțe de verde. Este recomandat să ștergeți cu o bucată de vată sau o cârpă foarte moale ochii pisicii. În cazul în care observe scurgeri cu puroi la pisica ta este recomandat să faci o programare la medicul veterinar. Acesta îți va prescrie niște soluții speciale de curățat.

Afecțiuni oculare la pisici – Cauze

Cauzele care duc la afecțiuni oculare la pisici sunt diverse și trebuie să im atenți la animalul de companie atunci când observăm că se scarpină în mod excesiv cu lăbuța la ochi sau clipește des. În cazul în care observați că pisica are ochii roșii și iritați, consultați medicul veterinar pentru a stabili cauza acestei afecțiuni. În cele mai multe cazuri, aceste infecții oculare la pisici sunt cauzate de:

Infecții ale căilor respiratorii superioare ale felinei. O cauză frecventă a secrețiilor oculare la pisici, acestea pot include viruși precum calicivirusul felin, o boală respiratorie contagioasă, pneumonită sau rinotraheită (herpesvirus), bacterii și protozoare. Simptomele pot fi ușoare sau pot evolua spre ceva foarte grav și pot include o scurgere oculară lipicioasă, asemănătoare puroiului.
Afecțiuni ale corneei. Corneea unei pisici, suprafața în formă de cupolă care acoperă partea din față a ochiului, poate deveni inflamată, rănită sau ulcerată. Rezultatul poate fi tulburare, clipire excesivă, inflamație și producție crescută de lacrimi.
Ochi uscat (keratoconjunctivită sicca). O lipsă cronică de producție de lacrimi, ochiul uscat poate duce la o cornee inflamată, ochi roșii și, dacă nu este tratată, la orbire. Deoarece porțiunea apoasă a lacrimilor lipsește, poate rezulta o scurgere galbenă, lipicioasă.
Conjunctivita – Polenul, praful, buruienile sau alți iritanți pot provoca conjunctivită, care poate fi tratată cu un unguent cu steroizi. Dacă este cauzată de o infecție bacteriană, pot fi utilizate unguente cu antibiotice.

Alte cauze ale secrețiilor oculare includ alergii, un obect străin intrat în ochi sau probleme cu pleoapa a treia.

Afecțiuni oculare la pisici – Simptome

Infecțiile oculare la pisici pot fi incomode și pot fi dureroase. Deoarece infecțiile bacteriene și virale ale ochiului sunt destul de frecvente la feline, este esențial să fii capabil să identifici semnele și simptomele unei infecții oculare la animalul tău de companie. Dacă pisica ta prezintă următoarele simptome, atunci este cazul să faci o programare la medicul veterinar:
• O a treia pleoapă inflamată care acoperă o parte a ochiului infectat
• Strănut, scurgeri nazale sau dificultăți respiratorii
• ochi roșii
• clipitul excesiv
• Frecarea ochilor cu lăbuțele
• Secreții limpezi, verzi sau galbene care provin din ochi

Afecțiuni oculare la pisici – Tratament

După un diagnostic corect stabilit de medicul veterinar, pus pe baza unei investigații amănunțite la nivelul ochiului, pisica va fi supusă unui tratament adecvat pentru a se recupera într-un timp scurt. În cele mai multe cazuri, medicul veterinar va prescrie anumite picături pentru ochii pisicilor, în funcție de boală, gravitate și starea de sănătate generală a pisicii.

Pe platforma Biotur Shop veți putea găsi medicamente pentru pisica dumneavoastră. Puteți aplica anumite picături de ochi pentru a ameliora secrețiile oculare excesive ale pisicii. De asemenea, puteți administra la recomandarea medicului veterinar anumite suplimente pentru a elimina din corpul animalului paraziții responsabili cu această afecțiune.

Trimite-ne un mesaj