Puii de pisică – sfaturi de îngrijire
Puii de pisică sunt drăgălași și merită să fie răsfățați de membrii familiei. Nu ai cum să nu iubești acele ființe mici și adorabile. Puii de pisică au nevoie de o îngrijire atentă, întrucât sunt niște ființe fragile, lipsite de apărare, care trebuie să se adapteze la noul mediu. Au nevoie de mâncare potrivită vârstei lor, pentru a avea parte de o creștere sănătoasă. Mama pisică le va fi alături până în momentul înțârcării. De atunci, puii de pisică vor trebui să se descurce pe cont propriu. Stăpânii trebuie să acorde animalelor de companie atenția necesară tuturor nevoilor lor precum igiena, hrana sau locul de dormit. În articolul de astăzi, vă vom prezenta sfaturi de îngrijire a puilor de pisică, astfel încât micile feline să aibă o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.
Puii de pisică – primele săptămâni de viață. Hrănirea
Puii de pisică au o evoluție constantă, iar după 12 luni aceștia ajung în stadiul de pisici adulte. Până atunci, stăpânii trebuie să acorde o atenție specială pisoilor, pentru a fi siguri că nu le lipsește nimic și că nu vor avea probleme de sănătate. Primele două săptămâni sunt importante pentru puii de pisică, fiind o perioadă delicată. Puii de pisică vor fi hrăniți cu lapte de la mama lor, iar după cinci săptămâni vor fi înțărcați, urmând să mănânce alimente solide. În cazul în care mama puilor de pisică refuză să îi hrănească sau ați găsiți micile animăluțe pe stradă și le-ați adoptat, atunci trebuie să hrăniți puii de pisică cu un substituent de lapte până la aproximativ 3-4 săptămâni. Biberoanele folosite pentru hrănire trebuie să fie atent alese, să aibă tetină care să stimuleze reflexul de a se hrăni al puilor de pisică. Nu uitați să sterilizați sticla înainte de fiecare utilizare.
Puii de pisică mai mici de două săptămâni trebuie hrăniți la un interval de 3 ore. Între 2-4 săptămâni, îi veți hrăni o dată la 6 ore. Majoritatea puilor de pisică au intoleranță la laptele de vacă, de aceea nu trebuie hrăniți cu lapte praf pentru bebeluși. Trebuie să alegi lapte special pe care îl poți găsi în cabinetele veterinare sau în magazinele de specialitate.
La vârsta de o lună puii de pisică vor putea începe să mănânce hrană solidă, dar nu uscată. Vei introduce treptat mâncare umedă pentru ca micile feline să se acomodeze cu schimbarea mâncării. Este indicat să cumpărați mâncare special pentru pui, care să conțină mai multe calorii și o doză mai mare de vitamine față de cea găsită la mâncarea pentru pisici adulte. Biotur vă pune la dispoziție mâncare pentru puii de pisică de calitate, 100% natural, fără coloranți, conservanți sau aromatizanți. CHICOPEE CV CAT KITTEN PATE VITA SI PUI SI VANAT reprezintă hrana umedă completă, cu vită, pui și vânat pentru puii de pisică de la 1 la 12 luni.
Dacă oferiți hrană suplimentară puilor de pisică este indicat să îi calculați necesarul zilnic, conform prospectului. De asemenea, este bine să aveți și o evidență a greutății, pentru a observa schimbările corporale. Atunci când hrăniți puii de pisică cu biberonul, aceștia trebuie ținuți cu pieptul ridicat și nu trebuie ținuți ca un copil, pe spate, deoarece laptele poate ajunge la nivelul traheei. Poziționați puiul de pisică ca și cum ar fi alăptat de mama lui: așezat pe o suprafață plană, sprijinindu-se pe torace și cu capul ridicat. Tetina biberonului va fi ușor înclinată pentru ca puiul de pisică să ajungă ușor la sursa mâncării. După hrănire este indicat să masați spatele puiului, ca la un bebeluș. Un înlocuitor pentru laptele matern al pisicii, colostru, este produsul Lactadiet.
Lactadiet este lapte maternizat instant pe bază de lapte degresat, vitamine, oligoelemente și ulei de pește bogat in Omega 3 (DHA & EPA), care furnizează substanțele nutritive adecvate pentru a facilita dezvoltarea normală a puilor, îmbunătățind dezvoltarea cerebrală și vizuală. Colostrul natural ajută la întărirea sistemului imunitar. Este de asemenea recomandat în caz de tulburări ale lactației, și atunci când secreția lactată este insuficientă.
Puii de pisică – igienă și vaccinare
Puii de pisică sunt incapabili să își facă nevoile fiziologice până la vârsta de 3 săptămâni. De aceea, mama puiuților îi va ajuta în acest sens, și îi va linge în zona genitală și anală pentru a stimula acest proces. Este indicat să izolați puii de pisică de alte animale, pentru a nu exista riscul infectării cu diferite boli. Puteți să curățați pisoiașii cu o cârpă umedă și apoi să îi uscați cu o cârpă moale. Între 3 și 8 săptămâni, puii de pisică vor începe să exploreze, să aibă o temperatură constantă și chiar veți observa și apariția primilor dinți. Din acest moment, este recomandat să îi puneți pisicii lângă locul unde doarme o litieră, pentru a o stimula să-și facă nevoile acolo. De cele mai multe ori, pisicile vor învăța singure să folosească litiera. De la 8 săptămâni, puii de pisică pot fi înțărcați și vor începe să mănâce mâncare solidă.
Schema de vaccinare va începe la vârsta de două luni, iar la 3 și 4 luni vor primi dozele de rapel. Vaccinarea anuală va fi necesară pentru orice pisică. Astfel, pisica va avea un sistem imunitar puternic și va face față bacteriilor cu care poate va intra în contact. Este necesară și vaccinarea internă și cea externă, pentru a avea o sănătate de fier. Deparazitarea internă se face mai întâi la 6 săptămâni. Apoi din 2 in 2 săptămâni. Este indicat să i se administreze schema de deparazitare o dată la 3 luni. Deparazitarea externă este importantă la puii de pisică, folosindu-se produse antiparazitare pentru juniori.
Puii de pisică – sterilizarea
În cazul în care nu vă mai doriți și alți pui de pisică, puteți steriliza animalul de companie de la vârsta de 5-6 luni. De asemenea, această procedură este benefică și pentru sănătatea micuței feline, întrucât sterilizarea previne apariția cancerului mamar și a infecțiilor uterine. De asemenea, motanul activ sexual va simți nevoia să își marcheze teritoriul. Astfel, va stropi cu urină fiecare obiect din casă, iar mirosul va fi unul neplăcut. Motanii se vor lupta cu alți motani pentru femele, astfel că va exista riscul să vină rănit acasă. Castrarea va elimina orice altercație cu alți motani.
Puii de pisică au nevoie de dragoste, iar de la vârsta de 4 luni puteți să vă jucați cu ei. Astfel, pisicile se vor simți în siguranță și veți avea o conexiune cu animalul dumneavoastră de companie.
Biotur vă stă la dispoziție cu cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea animalelor de companie și vă asigură produse de calitate pentru o creștere sănătoasă și armonioasă a acestora!