Deparazitare internă câini
Deparazitarea internă la câini este un proces important atunci când adoptăm un animal de companie nou sau dacă avem deja un câine adult. Problemele provocate de paraziții interni sunt diverse și este esențial să fim atenți cu sănătatea animalului de la bun început. Este esențial să deparazităm câinele sau pisica, întrucât intră în contact cu alte animale și cu noi.
Cu siguranță, dacă v-ați gândit să adoptați un animal de companie sunteți conștienți de responsabilitățile implicate, precum și ce presupune viața cu un câine. În articolul de astăzi vă vom prezenta ce presupune deparazitarea internă la câini, cum poate fi afectată sănătatea animalului de companie, care sunt paraziții interni și nu în ultimul rând cum poate fi prevenită infecția cu paraziți a câinelui tău. De asemenea, în cazul în care animalul a fost infestat cu un parazit intern nu intrați în panică. Există tratamente adecvate care pot fi benefice în combaterea paraziților din organismul câinelui.
Deparazitarea internă la câini – principalii paraziți ce afectează sănătatea animalului
Deparazitarea internă la câini este esențială pentru a elimina paraziții interni ce afectează organismul animalului. Indiferent de rasă, talie, înălțime sau sex, paraziții interni pot apărea la orice câine. Este important să realizâm deparazitarea la momentul oportun și să nu amânăm prea mult o vizită la medicul veterinar.
Principalii paraziți care pot fi depistați în corpul câinilor sunt:
• Viermii lați
• Protozoarele
• Viermii inelați
• Viermii cu cârlig
• Viermii bici
Viermii lați
Viermii lați cunoscuți sub denumirea Dipylidium caninum și Taenia taeniformis sunt cel mai bine detectați atunci când câinele elimină părți din ei prin scaun. Pot depăși 30 cm în lungime. Câinii pot intra în contact cu acești tip de paraziți prin ingerarea de fecale care conțin viermi lați sau larve și prin ingerarea puricilor infectați. Cele două tipuri de viermi lați, Dipylidium caninum și Taenia taeniformis sunt cel mai des întâlnite. De asemenea, aceștia pot fi contractați de animalele de companie și prin ingerarea țânțarilor care sunt purtători cu acest parazit. Un alt tip de vierme lat care poate fi întâlnit la câini și pisici este Echinococcus multiocularis, de dimensiuni mult mai mici (3-6 cm). Astfel deparazitarea internă la câini este esențială pentru a elimina posibilitatea infectării cu acest parazit.
Protozoarele
Protozoarele reprezintă alt tip de parazit intern ce poate fi întâlnit la câini. Giardia este principalul tip de parazit intestinal din această categorie și cu care animalul dumneavoastră de companie este cel mai probabil să intre în contact. Acest parazit intestinal se prezintă sub două forme: activă și inactivă. Forma activă trăiește în intestin, iar cea inactivă trăiește în afara gazdei, acoperit de o carcasă tare. Câinele se poate infecta cu Giardia prin ingerarea acelei carcase. De obicei, după infestarea cu acest parazit câinele poate manifesta senzații de vomă și diaree. Acest parazit poate afecta și oamenii.
Viermii inelați
Viermii inelați reprezintă o altă categorie de paraziți interni care pot infesta animalul dumneavoastră de companie. Viermii inelați, față de viermii lați au o lungime medie de 7-12 cm. Există peste 200 de specii de acest tip de paraziți. Viermii inelați se hrănesc cu alimente parțial ingerate de câine.
Simptomele pot fi insesizabile, însă în cazuri grave, câinele poate prezenta: umflarea abdomenului, blană lipsită de strălucire, pierderea apetitului, scăderea în greutate, diaree, vărsături și mâncărimi în zona anală. Majoritatea câinilor se nasc cu larve de viermi inelați sau rotunzi în sistem sau este transmis prin laptele matern. Așadar, este esențial să faceți o programare la medicul veterinar după nașterea puilor de câine sau pisică.
Viermii cu cârlig
Viermii cu cârlig reprezintă alt tip de paziți interni. Aceștia se hrănesc cu sânge și se atașează de intestinul subțire al câinelui. Acest tip de parazit intern este destul de periculos, întrucât poate ajunge la plămâni și poate provoca probleme similare pneumoniei. Viermii cu cârlig se pot transmite și oamenilor prin contactelor fecalelor câinelui cu pielea și se manifestă prin reacții cutanate.
Viermii bici
Viermii bici trăiesc în intestinul gros al câinelui și sunt mai greu de depistat la analiza scaunului. Simptomele pot fi insesizabile, însă stăpânii de animale trebuie să fie atenți la schimbările de comportament ale câinelui.
Infestarea cu paraziți interni la câini – Simptome
Ne putem da ușor seama dacă animalul nostru de companie a fost infestat cu un parazit intern. Stăpânii câinelor trebuie să fie atenți la orice schimbare de comportament, precum și la următoarele simptome:
• Greață
• Vomă
• Diaree
• Scăderea în greutate
• Abdomen balonat
• Oboseală
• Mâncărimi în zoma anală
Unii paraziți interni pot fi vizibili și cu ochiul liber: viermii lați pot fi observați în fecalele câinelui în forme de boabe de orez, iar viermii inelați pot fi sesizați în vomă sau în scaunul câinelui.
Deparazitarea internă la câini – cum se face
Deparazitarea internă la câini este importantă la orice tip de câine. Medicamentele folosite pentru deparazitarea internă trebuie administrate la recomandarea medicului veterinar. Doctorul va stabili cu ce tip de parazit intern a fost infestat câinele dumneavoastră, precum și tratamentul pe care trebuie să îl urmeze.
Când trebuie efectuată deparazitarea internă la câini?
Deparazitarea internă la câini: de la 6 săpt. de 2 ori/lună, până la 3 luni, apoi de 4 ori/an. Trebuie acordată o atenție sporită animalelor de curte, întrucât acestea pot intra în contact cu diferiți paraziți, atât interni, cât și externi.
Pe platforma Biotur Shop puteți achiziționa medicamentele necesare pentru schema de deparazitare internă la câini. Animalul dumneavoastră de companie merită toată atenția pentru a avea un stil de viață sănătos.