albastru de metilen

Albastru de metilen – Mod de administrare și beneficii

Când spunem albastru de metilen ne gândim la pastilele de gât și la colorantul pentru diverse țesături textile, însă puțini știu de beneficiile acestei substanțe atât pentru organismul uman, cât și pentru necuvântătoare.

Cunoscut și sub denumirea de clorură de metiltioniniu, albastru de metilen este cunoscut ca fiind primul medicament complet sintetic din medicină. Această substanță este un produs organic tiazinic sub formă de sare, de culoare verde-albăstruie, inodor, dar solubil în apă și alcool. Albastrul de metilen capătă o culoare intensă de albastru atunci când este dizolvat.

Care sunt beneficiile albastrului de metilen?

După cum am menționat anterior, albastrul de metilen este utilizat în mod obișnuit ca medicament pentru diferite afecțiuni medicale la animale. Unele dintre beneficiile utilizării albastrului de metilen la animale includ:

Tratamentul methemoglobinemiei

Albastrul de metilen este utilizat pentru tratarea methemoglobinemiei, o afecțiune în care există o acumulare anormală de methemoglobină în sânge. Methemoglobina este o formă de hemoglobină care nu se poate lega de oxigen, ceea ce duce la hipoxie tisulară și leziuni potențiale ale organelor. Albastrul de metilen ajută la transformarea methemoglobinei înapoi la forma sa normală, permițându-i să se lege de oxigen și să-l ducă în țesuturi.

Tratamentul intoxicației cu cianură

Albastrul de metilen poate fi utilizat pentru a trata otrăvirea cu cianură la animale. Cianura interferează cu capacitatea organismului de a utiliza oxigen, ducând la hipoxie tisulară și leziuni potențiale ale organelor. Albastrul de metilen poate ajuta la detoxifierea cianurii prin transformarea acesteia într-un compus mai puțin toxic.

Tratamentul infecțiilor tractului urinar

Albastrul de metilen poate fi utilizat pentru a trata infecțiile tractului urinar la animale, deoarece are proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la uciderea bacteriilor care cauzează aceste infecții.

Tratamentul scurgerii nazale

Albastrul de metilen poate fi folosit, totodată, ca un flux nazal pentru a ajuta la curățarea scurgerii nazale la animale.

Cum se utilizează albastrul de metilen la animale?

Albastrul de metilen este recomandat pentru câini, pisici, hamsteri, porcușori de Guineea, păsări exotice. Se recomandă în inflamații superficiale ale mucoaselor oculare, bucale, faringiene, genitale, în plăgi, și așa mai departe. În cazul păsărilor exotice, substanța se folosește în prevenirea și combaterea unor boli infecțioase bacteriene.

Administrat în apa de băut, albastrul de metilen se absoarbe rapid în tubul digestiv, activând procesele oxidoreducatoare din organism și se elimina prin urina pe care o coloreaza în verde-albastrui, acționând ca antiseptic al aparatului excretor.

Se recomandă să aplicați local substanța, pe plăgi ale pielii și mucoaselor. Pentru decontaminarea apei de băut în cazul bolilor infecțioase se administrează timp de 2 – 3 zile 1 ml de albastru de metilen 2% la 100 ml de apă.

Este important de reținut că albastrul de metilen trebuie utilizat la animale numai sub îndrumarea unui medic veterinar, deoarece poate avea potențiale efecte secundare și poate să nu fie adecvat pentru toate animalele. În general, albastrul de metilen poate fi un tratament eficient pentru o varietate de afecțiuni medicale la animale și poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și bunăstării animalelor afectate.

Albastru de metilen – alege Biotur pentru cea mai bună calitate

Printre speciile țintă pentru administrarea antisepticului local sunt câinii, pisicile, hamsterii, porcușorii de Guineea și păsările exotice. Administrat pe cale orală, în apă, medicamentul se absoarbe cu rapiditate în tubul digestiv. Pe platforma Biotur Shop, puteți regăsi albastru de metilen 1% 100 ml la un preț promoțional sau puteți opta pentru varianta de albastru metilen 1% 1L.

Trimiteți-ne e-mail