Păduchi de găină – ce sunt și cum putem să scăpăm de aceștia
Păduchii de găină sunt aproape invizibili, însă pot afecta starea de sănătate a găinilor, precum și cea a oamenilor, dacă nu sunt eliminați din timp. Păduchii sunt niște paraziți externi, (denumirea științifică Dermanyssus Gallinae), care consumă sâmge noaptea, când păsările se odihnesc. De cele mai multe ori, omul sau alte animale din gospodărie nu sunt afectate de acești paraziți. Din cauza infestării cu păduchi de găină, și producția de ouă are de suferit. În articolul de astăzi, chiar dacă simțim un mic disconfort când aducem în discuție păduchii, vom discuta despre metodele de prevenire și ce să facem dacă păsările au fost infestate cu acești paraziți.
Păduchi de găină – de ce apar?
Păduchii de găină sunt mici și aproape imperceptibili de ochiul uman. Aceștia trăiesc în penajul găinilor și le creează un discomfort foarte mare. Păduchii de găină sunt diferiți de păduchii la om, având doar 1,5 mm, picioare bine dezvoltate, de culoare cenușie, care devin roșiatici după ce consumă sânge.
Păduchii de găină apar de cele mai multe ori vara și pot fi aduși de păsările sălbatice sau de porumbei. În general, păsările de curte sunt ținute libere prin curte de aceea este indicat să utilizăm anumite substanțe sau prafuri care se găsesc în farmaciile de specialitate, pentru a le deparazita complet. De asemenea, și cotețele găinilor trebuie deparazitate, întrucât acestea stau laolaltă și pot lua una de la alta păduchi.
Pentru a proteja găinile de păduchi este indicat să verificați atent păsările, înainte de a le băga în coteț. De asemenea, încercați să țineți departe sursele de hrană, sacii de furaje de o posibilă infestare.
Păduchii de găini – cum sunt afectate păsările de curte?
Păduchii de găină sunt dăunători și afectează păsările de curte. Acești paraziți nu stau tot timpul pe găini. Se hrănesc cu sânge pe timpul nopții – la nivelul aripilor, picioarelor sau pieptului, atunci când păsările se odihnesc. Ziua, la lumina soarelui, când găinile ies din coteț, păduchii se ascund în coteț, prin crăpăturile adăpostului. Aici, păduchii se împerechează și depun ouă. Păduchii de găină sunt rezistenți, putând supraviețui și 10 luni fără a se hrăni.
Păduchi de găină – simptome
Păsările de curte, care au fost infestate cu păduchi de găină, vor avea următoarele simptome:
– Scărpinare excesivă
– Somn neliniștit. Câteodată, păsările care au păduchi de găină nu se pot odihni corespunzător.
– Pierdea penajului și murdărirea lor
– Iritații pe picioare
– Scăderea producției de ouă
– Dificultăți la mers
– Păsările nu mai au poftă de mâncare și arată slăbite
– Găinile nu mai vor să intre seara în coteț
– Pete de sânge pe coaja ouălor
De asemenea, la o examinare mai atentă a păsărilor, puteți observa aglomerările de păduchi de găină la baza penelor, mai ales la aripi. Cel mai bine, pentru a verifica dacă pasărea are păduchi, puteți să frecați o cârpâ alba sau chiar o foaie de penaj. Există două tipuri de păduchi – hematofagi, cei care se hrănesc exclusiv cu sânge și malofagi, cei care se hrănesc cu resturi de epidermă, puf, fulgi și sânge uscat provenit de pe pielea iritată din cauza scărpinatului puternic provocat de păduchi. În ambele cazuri, apar iritații și mâncărimi.
Cum scăpăm de păduchii de găină
Pentru a scăpa de păduchii de găină este esențial să găsiți mai întâi sursa. Găinile pot lua acești paraziți externi numai de la surse externe. Păduchii pot fi luați de la păsări nou aduse în gospodărie sau chiar de la rozătoare. Tratamentul nu își va mai face efectul, dacă sursa nu este depistată și tratată sau eliminată.
Atunci când înlocuiți așternutul găinilor este recomandat să-l ardeți pe cel vechi. Arderea este obligatorie, dacă ați depistat păduchii.
Dacă vă confruntați cu păduchi de găină, puteți să cumpărați un tratament cu insecticide și să îl aplicați atunci când păsările nu sunt în coteț. De asemenea, unii fermieri recomandă văruirea cotețului. Atunci când realizați tratamentul nu uitați să vă puneți o mască pe față, să vă spălați bine pe mâini după ce ați terminat și să vă schimbați de hainele pe care le-ați purtat, întrucât pot rămâne reziduuri de insecticide.
Pentru măsuri suplimentare de combatere a păduchilor de găină, puteți să le puneți la dispoziție păsărilor o tavă cu cenușă, în care se pot adăuga diferite substanțe sau prafuri cu insecticide.
Tratamentul de deparazitare trebuie repetat de minim 3 ori la rând, la un interval de o săptămână, deoarece în acest timp ouăle rămase în locuri greu accesibile pot ecloza și alți paraziți vor apărea în coteț. Pe parcursul sezonului cald este indicat să repetați tratamentul cât mai des, pentru a nu avea probleme cu o posibilă infestare de păduchi de găină. Acești paraziți nu trăiesc foarte mult înafara gazdei (păsările). Este normal să ajungă pe om la intrarea în coteț, însă nu vor rezista mai mult de 5 zile.
Biotur vă pune la dispoziție produse special concepute pentru găini, precum vaccinul pentru găini și pui Avishield. Este indicat pentru imunizarea activă a găinilor (pui de carne și viitoare găini ouătoare/de reproducție) în vederea reducerii efectului negativ asupra activității ciliare, care se poate manifesta sub forma semnelor respiratorii clinice care rezultă în urma infectării cu virusul bronșitei aviare virale, serotipul Massachusetts.