Piodermita la caini

Piodermita superficială la câini – Simptome. Diagnostic. Tratament

Piodermita superficială la câini este o boală de piele des întâlnită în ultimii ani la aceste animale. Piodermita este bacteriană, provocată de un microorganism (stafilococul pseudintermedius), aparținând de flora bacteriană normală a pielii câinelui. Această bacterie trăiește în pielea câinilor sănătoși. Aceste organisme pot să apară în urma unor traume, în urma scărpinatului ori în urma unei infecții cu paraziți, din cauza unor factori hormonali, iritanți sau din cauza alergiilor.

Piodermita superficială apare de obicei la câini, în special la rasa de câine ciobănesc german, însă și alte rase sunt predispuse la această infecție. La pisici această boală apare foarte rar, atunci când animalul este mușcat sau are anumite răni care se infectează.

Simptome piodermită superficială la câini

Simptomele piodermitei superficiale la câini sunt evidente pe pielea animalului. Apar pete roșii ca niște bășicuțe, sau bule cu un conținut galben asemănătoare unor vezicule cu puroi. De asemenea, mătreața, crustele sau leziuni de forme rotunde de mărimi diferite cu mătreață pe margini sunt semne care nu trebuie neglijate. Apelați la medicul veterinar în cazul în care observați depigmentări în jurul pleoapelor, buzelor, anusului și nasului. Pielea animalului va începe să capete o nuanță închisă iar blana va începe să cadă.

Trebuie să fiți atenți la toate schimbările produse la nivelul pielii. La primele simptome obervate, câinele trebuie dus la un medic veterinar, pentru ai-i pune un diagnostic corect și pentru a vă prescrie un tratament corespunzător.

Această boală de piele poate fi de două feluri:
– piodermită superficială
– piodermită profundă

Ambele tipuri sunt cauzate de anumite boli parazitare, hormonale, infecțioase, de condiții neigienice, viermi intestinali, anumite traume sau alimentația proastă.

​Diagnostic piodermită superficială la câini

Pentru un diagnostic corect pentru piodermită superficială la câini, stăpânul câinelui trebuie să apeleze la un cabinet veterinar. La primele simptome, patrupedul trebuie consultat de doctorul veterinar, astfel încât boala să fie tratată din timp, pentru a nu se agrava. Medicul veterinat va efectua un examen citologic la nivelul pielii (testat pe bandă de acetat și teste frintiu) sau o antibiogramă bacteriologică pentru a determina tipul de bacterie care a cauzat boala și nivelul de sensibilitate al pielii. În acest mod, se va putea stabili un diagnostic corect pentru patrupedul tău.

De asemenea, dacă piodermita a fost cauzată de alte boli primare sau alergi, medicul veterinar va stabili care sunt acestea pentru a putea prescrie un tratament adecvat. Printr-un examen citologic și depistarea unor culturi fungice, medicul va diagnostica cauzele care au dus la apariția infecțiilor.

​Tratament piodermită superficială la câini

Tratamentul pentru piodermită superficială la câini va fi recomandat de veterinar. Biotur pune la dispoziția dumneavoastră Isaderm gel 5 mg, pentru tratamentul local al piodermitei superficiale la câini, cum ar fi dermatită acută umedă (“focare naturale”) și dermatită cu eritem (dermatită a pliului cutanat).

COMPOZIȚIE Isaderm gel:

1 g gel conține:
• Substanțe active:
• Acid fusidic 5 mg
• Betametazonă (ca valerat) 1 mg.

Excipienți:
• Metil parahidroxibenzoat (E218)
• Propil parahidroxibenzoat.
• Gel translucid alb.

INDICAȚII:
Pentru tratamentul local al piodermitei superficiale la câini, cum ar fi dermatită acută umedă (“focare naturale”) și dermatită cu eritem (dermatită a pliului cutanat).

MOD DE ADMINISTRARE:

Administrare cutanată.

Mai întâi trebuie tăiate cu atenție firele de blană care acoperă leziunile. Zona afectată trebuie după aceea curățată cu o soluție antiseptică înainte de aplicarea zilnică a gelului. Cantitatea aplicată trebuie să acopere zona afectată, cu un strat subțire. Aplicați circa 0,5 cm lungime de gel pentru 8 cm2 de leziune, de două ori pe zi, timp de minim 5 zile. Tratamentul trebuie să continue timp de 48 ore după vindecarea leziunii. Perioada de tratament nu trebuie să depășească 7 zile. Dacă nu apare răspunsul la tratament în termen de trei zile sau starea se deteriorează, diagnosticul trebuie reevaluat.

Câinele dumneavoastră merită toată atenția și nu neglijați sănătatea acestuia. Tratați din timp boala, pentru a nu ajunge la alte complicații ce pot pune în pericol viața animalului de companie.

Trimite-ne un mesaj